Okładka książki - Dom na Riwierze

Dom na Riwierze

ODZYSKAĆ UTRACONE
"Dom na rivierze" Natashy Lester to wielowątkowa opowieść, w której wojenna przeszłość splata się z teraźniejszymi zdarzeniami. To historia podobna do tych opisywanych przez Kristin Harmel, czy Alana Hlada. Uwielbiam powieści, które łączą tło historyczne z fikcją literacką, a przede wszystkim z wątkami obyczajowymi, dlatego tak chętnie sięgnęłam po tę książkę.
Remy Lang po stracie dwojga najbliższych osób, decyduje się wyjechać do Francji, do tytułowego domu na Rivierze położonego nieopodal Nicei, który odziedziczyła w tajemniczych okolicznościach. Tutaj, zupełnie przypadkiem, kobieta odnajduje stary katalog dzieł sztuki zrabowanych podczas II wojny światowej. Co ciekawe, jeden ze znajdujących się w spisie obrazów jest Remy dobrze znany, ale dlaczego został umieszczony na liście?... Podczas pobytu na Rivierze Remy poznaje swojego sąsiada, znanego fotografa Adama. Ich relacja powoli się rozwija, oboje próbują poradzić sobie z własnymi demonami, zamknąć drzwi do przeszłości i otworzyć się na nowe doświadczenia. Czy będą w stanie stworzyć trwały związek?
Równolegle poznajemy historię Eliane Dufort, dzięki której przenosimy się do przeszłości, do Paryża 1939 roku. Bohaterka mieszka razem z rodzicami i rodzeństwem, kocha sztukę i pracuje na pół etatu w Luwrze. Po wybuchu wojny Eliane pozostaje w muzeum, tyle, że teraz zostaje zatrudniona przez Niemców. Razem z Rose Valland - kustoszką w muzeum Eliane rozpoczyna ryzykowną i niebezpieczną grę na dwa fronty. Skrzętnie notuje zrabowane dzieła sztuki, a następnie informacje te przekazuje do ruchu oporu. Szybko okazuje się, że cenne eksponaty odebrane w znacznej mierze bogatej ludności żydowskiej nie trafiają na przechowanie do muzeum, ale w prywatne ręce nazistowskich notabli. Czy uda się ocalić choć część tych skarbów?
W jaki sposób te dwie płaszczyzny wiążą się ze sobą i co łączy Eliane Dufort z Remy Lang przeczytacie w książce. Mogę obiecać, że będzie ciekawie i zaskakująco zarazem.
"Dom na Rivierze" to powieść z ogromnym potencjałem. Natasha Lester stworzyła swoją opowieść z rozmachem i dużym zaangażowaniem umiejętnie łącząc tło historyczne z płaszczyzną obyczajową. Ciekawie opisała Paryż na krótko przed niemiecką okupacją i później już podczas wojny. Dobrze nakreśliła atmosferę okrucieństwa, bólu, strachu, niepewności i śmierci. Fakty historyczne zostały przedstawione w rzetelny sposób. Kustoszka Rose Valland to postać autentyczna. Dzięki jej skrupulatnej działalności i poświęceniu wróciło do Francji ponad 60 tysięcy zrabowanych bezcennych dzieł sztuki. I to między innymi na jej pamiętniku autorka oparła swoją powieść. Moim zdaniem to właśnie płaszczyzna dotycząca przeszłości i związana z Eliane zdecydowanie wybija się ponad teraźniejsze wydarzenia i stanowi o wartości tej powieści.
Obecne wydarzenia dotyczące Remy Lang i jej relacji z Adamem wypadają zdecydowanie słabiej. Nie jestem fanką ich znajomości, a rozkwitający między nimi romans wydał mi się płytki, banalny i nieciekawy. Coś mi tu ewidentnie nie zagrało, miałam wrażenie jakbym czytała jakiegoś taniego harlequina. Płaszczyzna romantyczna kompletnie nie przystaje do pozostałych wątków tej powieści, tworzy się rozdźwięk.
"Dom na Rivierze" to bez wątpienia wartościowa opowieść. Szkoda tylko, że tak ciężko się ją czytało. Wydarzenia intrygują i ciekawią, ale ciężki, siermiężny styl i język pełen patosu utrudnia lekturę i w znacznej mierze odbiera przyjemność czytania. Powieść mi się dłużyła i w efekcie musiałam się naprawdę postarać, aby doczytać książkę do końca. Było to tym trudniejsze, że przekaz emocji również nie zawsze działał.
Jeśli, podobnie jak ja, lubicie powieści obyczajowe z rozbudowanym tłem historycznym, to "Dom na Rivierze" jest właśnie taką literacką propozycją. I o ile wydarzenia naprawdę intrygują, ma się nawet ochotę jeszcze bardziej zgłębić temat, to sam przekaz już niestety zawodzi. Myślę jednak, że pomimo tych wszystkich mankamentów warto wyrobić sobie własne zdanie na temat tej historii.

Informacje dodatkowe o Dom na Riwierze:

Kup książkę Dom na Riwierze

Dziewczyna z Siódmej Alei
Natasha Lester0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z Siódmej Alei

Jak wiele jest w stanie poświęcić młoda paryska krawcowa, by zaistnieć w zdominowanym przez mężczyzn świecie nowojorskiej mody lat 40. XX wieku? Rok...

Trzy życia Alix St. Pierre
Natasha Lester0
Okładka ksiązki - Trzy życia Alix St. Pierre

Fascynująca opowieść o sierocie, która podczas II wojny światowej została szpieżką i ikoną mody w Paryżu. Dorastała w otoczeniu hollywoodzkiego przepychu...