Okładka książki - Druga szansa

Druga szansa

Przewidywalne zakończenia, czy raczej takie, które wywracają całą fabułę do góry nogami? Ja osobiście kocham być zaskakiwana, a jak jest z wami?

Gdybyś wiedział, jak bardzo będę za tobą tęsknić, walczyłbyś dla mnie i dziś siedział obok. Zbyt łatwo się poddałeś, nie walczyłeś… Po prostu zasnąłeś.

"Druga szansa" autorstwa Sylwii Bachledy to książka, którą z wielkim zaszczytem mogłam objąć swoim patronatem.

To nie jest zwykła powieść. To jedna z tych książek, których przebiegu fabuły nie przewidzicie. Ona całkowicie zmienia postrzeganie pewnych rzeczy, jak i nakłania nas do wyobrażania sobie rzeczywistości, jakiej nie będzie dane nam poznać.

Wciąż do mnie nie dociera, jak można stworzyć taką książkę. Naprawdę wielki szacunek dla autorki, choć w czasie czytania nie raz miałam ochotę krzyczeć i prosić by dała mi trochę odetchnąć. Niestety nie było takiej szansy.

Akcja książki już od początku narzuca zawrotne tempo. Fabuła skonstruowana jest tak, iż już sam początku dostarcza masę emocji. Na wstępie poznajemy naszą bohaterkę, która bardzo cierpi po stracie ukochanego. Staramy się ją zrozumieć, jak i okoliczności, które doprowadziły do tego, co się zaczyna dziać w książce. To, czego się nie spodziewałam to tego, iż już sam ten początek będzie miał wstęp, rozwinięcie akcji i jakby zakończenie? Wiem, że brzmi to głupio, ale inaczej nie mogę, określi tego, co się tam zadziało.

Dalej fabuła toczy się jakby nigdy nic, przy czym delikatnie zwalnia, byśmy mogli nacieszyć się uroczą relacją, jaka rozwija się między bohaterami, zaraz jednak na powrót pędzimy w emocjonalnym zawirowaniu i znów zwalniamy i tak do samego końca.

Autorka wprowadza nas z jednej kolejki górskiej do drugiej. Ledwo udaje się załapać oddech, zanim kolejka gwałtownie opadnie w dół. To, co Sylwia wyprawia, z nami czytelnikami poprzez swoją książkę nie idzie pojąć.

Tę historię czyta się całym sobą. Ja uwielbiam takie książki. Nie raz mocno się wzruszam, a zakończenie tej pozycji to całkowity zwrot akcji, o którym nawet nie pomyślicie.

Kochani serdecznie polecam wam tę książkę. Jestem przekonana, że się nie rozczarujecie, a wręcz przeciwnie pokochacie ją. Szczerze i bez skrępowania powiem wam także, że Sylwia należy do autorek, które uwielbia się i nienawidzi jednocześnie. Na pewno po przeczytaniu tej lektury nie będziecie w stanie długo o niej zapomnieć, a przez to nie raz pomyślicie o autorce, która poprzez swoją twórczość dostarczyła wam tyle wrażeń.

Jeszcze raz gorąco polecam

Informacje dodatkowe o Druga szansa:

Data wydania: 2022-03-21
Dodał/a opinię: za_czytamm

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Druga szansa

Kup książkę Druga szansa

Pocałunek cesarza
Sylwia Bachleda0
Okładka ksiązki - Pocałunek cesarza

Jeśli pewnego dnia zaufasz komuś za bardzo, razem ze wspomnieniami możesz stracić część siebie. Dziewiętnastowieczna Francja to idealne miejsce na historię...