Okładka książki - Wilkołaki z Mercy Falls. Drżenie. Tom 1

Wilkołaki z Mercy Falls. Drżenie. Tom 1

Tom 1 cyklu Drżenie
Inne wydania:

Pamiętacie książki, które czytaliście, jak mieliście naście lat?

Pamiętam prawie wszystkie i zawsze to była fantastyka. Najczęściej sięgałam po książki o wampirach, bo to o nich było najgłośniej w czasach, gdy dorastałam. Do tej pory jak widzę, że książka mówi o wampirach, to sięgam po nią w ciemno. Nie rozumiałam za to zachwytu nad wilkołakami. Z czasem, jak coraz częściej sięgałam po powieści o wilkołakach, zmiennokształtnych, to tym bardziej podobały mi się takie książki coraz bardziej.

Teraz będąc przed czterdziestką, nie myślałam, że sięgnę po książki, które wiele z nas czytało czternaście lat temu. Nie słyszałam wcześniej o Wilkołakach z Mercy Falls autorstwa Maggie Stiefvater, jednak te proste i niezwykle piękne okładki najnowszego wydania tej serii przyciągnęły moje oko. Połączenie granatu i czerwieni do mnie przemawia i jako okładkowa sroka nie przeszłam obok nich obojętnie.

Wydawnictwo Uroboros od razu wydało cztery tomy, dzięki czemu nie muszę czekać, nie wiadomo ile na kolejne tomy i mogę od razu sięgnąć po kolejny tom. Właśnie sięgam po drugi tom a was zostawiam z kilkoma słowami na temat “Drżenia”, czyli pierwszego tomu Wilkołaków z Mercy Falls.

Autorka zaczęła książkę od naprawdę dramatycznego momentu, wilki głodują, zimno im dokucza tak samo jak puste żołądki. Za ofiarę wybierają sobie Grace, jednak gdy mała dziewczynka poddaje się i patrzy w oczy jednego z wilków, coś się zmienia. Lata później nadal obserwuje jednego wilka ze schodków swojego domu. I ten jeden wilk zawsze do niej wraca i wydaje się, że też ją obserwuje.

Historia, jaką przedstawiła autorka, nie jest tylko fantastyką, przede wszystkim jest naprawdę dobrym romansem, jednak nie wyobrażajcie sobie płomiennego romansu, do którego przyzwyczaili nas obecni autorzy. Ten romans ma swój klimat i jest to zdecydowanie klimat lat 2010. Właśnie takie książki wtedy czytałam i właśnie ten klimat przywróciły mi Wilkołaki z Mercy Falls. Już je uwielbiam.

Informacje dodatkowe o Wilkołaki z Mercy Falls. Drżenie. Tom 1:

Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2025-06-04
Dodał/a opinię: NataliaDrazek88

Tagi: fantasy

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Wilkołaki z Mercy Falls. Drżenie. Tom 1

Kup książkę Wilkołaki z Mercy Falls. Drżenie. Tom 1

Lament. Intryga Królowej Elfów
Maggie Stiefvater0
Okładka ksiązki - Lament. Intryga Królowej Elfów

Utalentowana szesnastoletnia harfistka Deirdre Monghan doznaje regularnie strachu przed publicznymi występami, który uniemożliwia jej pełny rozwój...

Krół Kruków. Tom 3. Blue Lily, Lily Blue
Maggie Stiefvater0
Okładka ksiązki - Krół Kruków. Tom 3. Blue Lily, Lily Blue

Trzeci tom bestsellerowego cyklu. Blue Sargent zawsze różniła się od rówieśników - dorastała wśród kobiet obdarzonych magicznymi zdolnościami, obciążona...