Ależ ja tego nie lubię! Czy Wy też tak macie, że nie lubicie czekać na kolejną część, gdy autor zakończył książkę tak, że najchętniej od razu sięgnęłabym po kolejną część!
„Działanie niepożądane” Thomasa Arnolda to rewelacyjny, trzymający w napięciu thriller medyczny, czyli dodatkowo mój ulubiony gatunek. A ten zdecydowanie utwierdza mnie w przekonaniu, że thrillery medyczne potrafią trzymać w napięciu, zaskoczyć i zmusić czytelnika do myślenia.
Maria Drzewicka, to starsza kobieta przebywająca w domu opieki, która zmaga się z największą traumą w swoim życiu. Każdej nocy powracają koszmary, które zaburzają jej normalne funkcjonowanie, kobieta przestaje odróżniać, co działo się naprawdę, a co jedynie jest wytworem jej wyobraźni. W pewnym momencie syn kobiety, Adam który jest farmaceutą zaczyna baczniej przyglądać się zdrowiu psychicznemu swojej matki oraz temu, jakie tabletki zażywa, gdyż zwraca szczególną uwagę na ich kolor, który staje się główną przyczyną zainteresowania. Mężczyzna poznaje także Dawida Rezlera, którego matka zmarła w tym samym domu opieki.
Okazuje się, że mężczyzn łączy wiele więcej niż początkowo przypuszczali, a wszystko co dzieje się dookoła okazuje się być zupełnie inne, aniżeli początkowo się wydawało.
Autor buduje napięcie i utrzymuje je na bardzo wysokim poziomie przez wszystkie strony! Początek książki nieco bardziej stonowany, ale gdy nabierze rozpędu, to już nie sposób go zatrzymać! Wodzi czytelnika za nos, nasuwając trop, który następnym wydarzeniem zostaje kompletnie zniszczony! Ależ to była książka! Dosłownie nie można się od niej oderwać! Nie da się ukryć również tego, że główny bohater Adam, podobnie jak autor jest farmaceutą, co znacznie uwierzytelnia przekazywaną wiedzę, która jest naprawdę rozbudowana!
Dla mnie to świetny, trzymający w napięciu thriller, którego mam nadzieję doczekać się kontynuacji!
Bardzo dziękuję autorowi za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki.
Data wydania: 2023-12-06
Małgorzata Styczeń
David Ross – starszy detektyw wydziału zabójstw z Cleveland – zostaje zawieszony w obowiązkach służbowych za napaść na aresztowanego...
Po ucieczce pierwszych ludzi z Terenów Centralnych i opanowaniu tych ziem przez olbrzymów, gigantów i niszczycieli, Archeon pozostawał...