Okładka książki - Echidna

Echidna

Główną bohaterką jest policjantka Marika. Mieszka i pracuje w niewielkim miasteczku Springfield, gdzie ludzie i istoty z mitologii żyją obok siebie. Kelpie, selkie, fae, czy syreny to tylko kilka rodzajów istot przewijających się w tej powieści.
Już od pierwszych stron jesteśmy częścią życia w tym miasteczku. Razem z Mariką i jej partnerem Jordanem patrolujemy uliczki miasteczka, poznajemy miejsce, gdzie chodzą na kawę i wiemy kto przynosi pyszne wypieki na posterunek. Oprócz tego towarzyszymy im w wielu sprawach od kradzieży po morderstwo.
Z każdą sprawą, którą musi rozwiązać nasza policjantka robi się coraz ciekawiej i mroczniej. Z pozoru niewielkie, spokojne miasteczko zaczyna odkrywać przed nami swoją mroczną stronę.
Świetnie się bawiłam czytając tę książkę. Jednak zabrakło mi wprowadzenia w świat wykreowany przez autorkę. Skąd te wszystkie istoty wzięły się w Springfield, czy w innych miastach ludzie też wiedzą o ich istnieniu? To tylko kilka pytań które mnie nurtowały podczas czytania "Echidny".
Jeśli lubicie dużo zagadek kryminalnych, które podane są w mitologicznej otoczce to zachęcam Was do sięgnięcia po tę pozycję.

Informacje dodatkowe o Echidna:

Wydawnictwo: Mięta