Trudno mi opisać to co przeczytałam na stronach tej niewielkiej książeczki. Nie takie miałam wyobrażenie o żołnierzach AK. A tu poznałam według mnie bezwzględnego zabójcę. Stefan Dąmbski w wieku szesnastu lat wstępuje w szeregi AK przyjmując pseudonim ,,Żbik 1 ,, wraz z kolegami bierze udział w akcjach mających na celu likwidowanie Niemców oraz kolaborantów. Po zakończeniu działań wojennych nadal działa w konspiracji jako ten tytułowy egzekutor. Tylko że teraz likwiduje ludzi nowej władzy oraz bierze udział w akcjach przeciwko Ukraińcom. Dla tych młodych ludzi życie ludzkie nie miała żadnej wartości - ot pociągnięcie za spust. Ale jak się tak dłużej zastanowić to trzeba zwrócić uwagę w jakich czasach tym ludziom przyszło żyć. Niektórych te wspomnienia mogą zniesmaczyć ale niech się zastanowią czy takich Dąmbskich nie było więcej w różnych armiach? Wojna to nie sielanka.
Warto przeczytać tę publikację aby poznać może tą ciemniejszą stronę żołnierzy AK, którym przyszło żyć i działać w takich a nie innych czasach.
Ukazanie się wspomnień towarzyszyła burzliwa dyskusja. I jak to zwykle bywa jedni byli za a inni przeciw. Niektórzy zarzucali autorowi nieprawdę?
Polecam także film ,,Obława" Marcina Krzyształowicza z Marcinem Dorocińskim w roli kaprala Wydry. Film inspirowany jest życiem Adama Krzyształowicza, ojca reżysera.
Informacje dodatkowe o Egzekutor:
Wydawnictwo: Ośrodek KARTA