Okładka książki - Ekipa do naprawy świata. Jak dziesięć milionów gatunków staje na głowie, by uratować ci tyłek

Niektórym ludziom wydaje się, że są najważniejsi, a naprawdę tak nie jest, bo to tylko dzięki zwierzętom i roślinom możemy żyć i cieszyć się z tego, co mamy, to natura odgrywa w naszym świecie największą rolę, a ludzie robią wszystko, żeby jej przeszkodzić.
Ekipa do naprawy świata to świetna książka o tym, jak niedoceniane są zwierzęta i rośliny, niby wiemy, że ważne są pszczoły czy rośliny zielone, ale tak naprawdę na oklaski zasługuje wiele więcej niedocenianych gatunków.
Przykre jest to, że ludzie nie doceniają tego, co mają i próbują ingerować w naturę, przez to wyginęły takie zwierzęta jak tygrys szablozębny czy leniwiec olbrzymi, a grozi to też nosorożcom, bo ludzie myślą, że ich rogi są wyjątkowe. Tak samo ludzie nie doceniają wody, twierdzą, że przecież jest jej tak dużo, ale może i wody jest dużo, ale tej słodkiej, zdatnej do picia niestety bardzo mało.
Ta książka zdecydowanie uświadamia nam, jak bardzo nasze życie jest zależne od natury, której działań na co dzień nie dostrzegamy, dzięki tej książce poznałam tak wiele gatunków zwierząt, które sprawiają, że wszystko działa tak, jak trzeba, że teraz będę bardziej świadoma swoich działań.
Całość napisana jest bardzo ciekawie, jest trochę opowieści z życia autorki i dużo naukowych faktów i ta mieszanka świetnie ze sobą współgra, kobieta naprawdę jest zafascynowana i zainteresowana światem fauny i flory dlatego tak dobrze się to wszystko czyta. Na plus jest również wydanie, twarda oprawa i minimalistyczna grafika na okładce, do tego dość ciekawe rozmieszczenie ponumerowania stron na środku zamiast w rogu, drobne szczegóły często robią dużą różnicę w odbiorze.
Jeżeli ludzie się nie opamiętają i nadal będą bezmyślnie działać, to doprowadzi to do nieodwracalnych zmian, więc warto zapoznać się z tą książką, żeby zobaczyć, co robimy źle i co możemy w swoim życiu zmienić na lepsze.

Informacje dodatkowe o Ekipa do naprawy świata. Jak dziesięć milionów gatunków staje na głowie, by uratować ci tyłek:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-01-26
Kategoria: Popularnonaukowe
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze bóg

Zobacz opinie o książce Ekipa do naprawy świata. Jak dziesięć milionów gatunków staje na głowie, by uratować ci tyłek

Kup książkę Ekipa do naprawy świata. Jak dziesięć milionów gatunków staje na głowie, by uratować ci tyłek

Terra insecta. Planeta owadów
Anne Sverdrup-Thygeson 0
Okładka ksiązki - Terra insecta. Planeta owadów

Fascynująca opowieść o stworzeniach, które rządzą światem.Są małe, zgrabne i wyjątkowo uparte, a na dodatek ratują nam życie każdego dnia.Występują...