"Ekipa do naprawy świata." Anne Sverdup -Thygeson
,,Jak dziesięć milionów gatunków staje na głowie,by uratować ci tyłek,,
Przeciętnie spędzamy aż 90%swojego życia w zamkniętych pomieszczeniach, autorka Anne Sverdup -Thygeson w fantastyczny sposób opowiada nam czego nie widzimy,i co tracimy z cudowności natury. Cudowne rośliny, które reagują na światło, niekiedy wyczuwają zapachy, niektóre są wrażliwe na dotyk; flora i fauna mają większy wpływ na środowisko a tym samym i na nasze życie, niż nam się do tej pory wydawało. Autorka opisuje nam wpływ pojedynczych organizmów na ekosystem, posiłkuje się przy tym licznymi przykładami fauny i flory, roślin i zwierząt,o których istnieniu większość z nas nie ma pojęcia. Czy wiecie, że istnieją grzyby, które świecą na niebiesko? Ja już wiem i do tego wiem gdzie można je znaleźć. Dowiadujemy się o zaletach różnych organizmów,o tym co robią dla nas i czego od nas potrzebują aby żyć i nam pomagać.
Autorka Anne Sverdup -Thygeson pisze w pasjonujący, bardzo przystępny sposób, książka wręcz czyta się sama,ciekawa treść pobudza do myślenia i popycha do zastanowienia się, ale przede wszystkim zachęca do wyjścia do lasu,nad wodę, do obserwacji przyrody. Gdy będziemy ją sami obserwować, może będziemy mieli więcej szacunku do niej i do jej mieszkańców.
Miliony gatunków które zamieszkują naszą planetę i wyewoluowały przez wieki w taki sposób, aby się dostosować do zmian, ale niezaprzeczalnie potrzebują do dalszej egzystencji mądrego człowieka, który będzie dbał o swoje otoczenie, środowisko,a nie je zabijał dla swoich materialnych korzyści. Nauka przebadała miliony gatunków, kolejne miliony nie są jeszcze odkryte; to daje nadzieję na to, że nie zdołamy wszystkiego zniszczyć, zepsuć.
Przeczytajcie tą mądrą, błyskotliwą i bardzo ciekawą książeczkę, złocie wirusa odkrywania świata i przyrody,bo warto jest pełna cudów.
Polecam Wam bardzo gorąco.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-01-26
Kategoria: Popularnonaukowe
Aneta Jarzębska
Fascynująca opowieść o stworzeniach, które rządzą światem.Są małe, zgrabne i wyjątkowo uparte, a na dodatek ratują nam życie każdego dnia.Występują...