Fabuła powieści opiera się na konflikcie między elfickimi rodami oraz osobistej zemście jednej z postaci wiodących, Arianrhod. Tak naprawdę tylko tyle warto wiedzieć, bowiem dokładniejszy opis spowodowałby niepotrzebny spoiler.
Wysoki próg wejścia może skutecznie utrudnić wciągniecie się w historię. Sama miałam z tym dość spory problem, wskutek czego przez pierwsze kilkadziesiąt stron starałam się w miarę zrozumieć poszczególne wydarzenia i wracałam do genealogicznego drzewa, bez którego tak swoją drogą jeszcze dłużej nie wiedziałabym kto jest kim. Akcja rozkręca się wolno, aczkolwiek im dalej w las, tym ciekawiej. Szereg intryg, sporów, intrygujących zwrotów akcji i ciekawie przedstawione stosunki między elfami, a śmiertelnikami zostały dopracowane oraz opisane tak, aby nie zostawiały żadnych wątpliwości ani niedopowiedzeń.
Elfy stanowią tu jedyny fantastyczny element. Gdyby nie oni, równie dobrze można by było mówić o literaturze obyczajowej z elementami romansu. Jeśli więc oczekujecie czarów albo unikalnego uniwersum, to możecie sIę rozczarować. Przeważają tu wątki polityczne i gdybym wiedziała o tym wcześniej, miałabym spore obiekcje przed sięgnięciem po tą pozycję. Tymczasem dzięki charyzmatycznym oraz nietuzinkowym bohaterom nawet w tym temacie nie było miejsca na monotonię bądź znużenie.
Kreacja postaci jest najmocniejszym atutem powieści. Ich nietuzinkowość i charyzma nadają historii oryginalności i w pewnym sensie realizmu, zważywszy na ludzkie cechy charakteru. Natomiast jakbym miała wybrać kogoś, komu kibicowałam najbardziej, wybór padłby na główną bohaterkę, która już od samego początku przyciąga oko swoją wyrazistością.
O zawartym w książce romansie czyta się niezwykle dobrze. Został wpleciony na tyle subtelnie, że nie wybija się na pierwszy plan, a jednocześnie nie potraktowano go byle jak.
Londyński klimat czuć niemal przez cały czas. Momentami można odczuć, że oglądamy jakiś dobry film, nagrywany we wspomnianym mieście.
Kilka niedociągnięć i sporo powtórzeń świadczą o debiucie autorki. Mimo to „Elfy Londynu” czyta się szybko, czemu pomaga lekkie i przyzwoite pióro.
Choć z historią nie polubiłam się od razu, to ostatecznie miło ją wspominam.
Jeśli szukacie ciekawej obyczajówki z romansem, elementami literatury szpiegowskiej oraz elfami w roli głównej, z pewnością powinniście zwrócić uwagę na ten debiut.
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2023-03-08
Tłumaczenie: brak
Maja Ciupińska
Czy można odzyskać przeszłość, nie tracąc siebie? W dniu swoich dwudziestych pierwszych urodzin Emma Walker odkrywa, że należy do niezwykłej linii kobiet...