Chyba każdy z nas w dzieciństwie rysował jeża niosącego zapasy na zimę, jednocześnie zastanawiając się, jak wygląda życie tych niezwykłych stworzeń. Prawdopodobnie właśnie takie rozważania był inspiracją do powstania książki pt. „Elora. Wielka wyprawa”.
Gromada jeży od trzech lat mieszka na polanie, która miała być ich domem już na zawsze. Jednak kiedy w okolicy pojawiają się turnie – śmiertelni wrogowie mieszkańców, wszystko wskazuje na to, że będą musiały poszukać nowego miejsca. Kiedy dorośli zastanawiają się, co powinni w tej sytuacji zrobić, kolczaści – młode jeże – postanawiają odnaleźć Elorę, krainę wiecznej szczęśliwości. Nie wiedzą tylko, że ta wyprawa będzie bardziej niebezpieczna, niż mogły przypuszczać.
Jest to niezwykła, klimatyczna opowieść, w której rozwaga i doświadczenie kontrastuje z młodzieńczą wiarą napędzaną niezachwianym zapałem. Ten wyjątkowy nastrój budowany jest przez takie zabiegi jak wprowadzenie jeżej jednostki miary czy dokładny opis praw panujących w gromadzie.
Niewątpliwie jest to pozycja dla najmłodszych czytelników. W świecie jeży dziecko dowiaduje się, że jedynie czego potrzebuje, żeby zmienić świat w piękną krainę, jest ono samo. Poznaje również wartość dojrzałej przyjaźni. Zdecydowanie idealny pomysł na prezent.
Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2017-05-18
Monika Panek
Opowiadanie przenosi czytelnika w obszar znajdujący się tuż za granicą życia. Umrzeć jest stosunkowo łatwo, ale zapewnienie sobie komfortu na tamtym...