Okładka książki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Na dwóch kółkach. Tom 15

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Na dwóch kółkach. Tom 15

"Węzeł braterstwa (…) symbolizuje dobre uczynki i przyjaźń, która jest największym skarbem.”

Lucek, sąsiad Emi, namawia Tajny Klub Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka do dołączenia, do akademii rowerowej. Zachęca ich do aktywnego spędzania wolnego czasu, pomaga w serwisowaniu i przewiezieniu rowerów oraz informuje o Wielkich Zawodach Cyklistów.
Nie wszyscy członkowie klubu z entuzjazmem reagują na propozycję Lucka, ale ostatecznie cała piątka (Emi, Aniela, Flora, Fau i Franek) zapisuje się na zajęcia. Ich trenerką zostaje Magda, a do grupy dołączy Elena, która porusza się na wózku inwalidzkim.
Co planuje klub? Jaka jest ich nowa, tajna misja? Przekonasz się sięgając po 15 tom serii.

Autorka przemyca w książce dużo pomysłów na spędzanie wolnego czasu. Wskazuje, że gra na telefonie czy komputerze nie musi być jedynym źródłem aktywności.
Tajny Klub Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka pokazuje czytelnikowi jakimi wartościami należy się kierować w życiu i uświadamia, że dzieci z niepełnosprawnością są takimi samymi dziećmi jak wszystkie inne i nie należy się obawiać kontaktu z nimi. Osoba taka „mierzy się z pewnymi trudnościami, ale ma też duże możliwości.” Pokazuje ona „zdrowym”, że ograniczenia są od tego, „aby je przezwyciężać.”
Historia ukazuje jak ważna w życiu jest empatia, pomoc ludziom, szacunek do innych, wrażliwość, współpraca, przyjaźń oraz aktywność fizyczna. Wskazuje, że dzieci również potrafią wyjść z inicjatywą, dobrze zaplanować swój dzień i realizować wszystkie zadania, których się podejmują.
Uczy ona, iż nie zawsze udaje się „zjeść ciastka i mieć ciastka”, ponieważ w życiu codziennym często musimy z czegoś rezygnować, gdyż niektóre działania wykluczają się wzajemnie, oraz że nie można pozwolić, by strach przyćmił naszą pewność siebie. Owszem możemy mieć czasem wątpliwości i obawy, ale to nie oznacza, że powinniśmy się poddawać. Ważne jest, abyśmy próbowali do skutku.

Piękne ilustracje do książki wykonała Pani @babinskamagdalena.

Leżak, zimny napój i ta książka umiliły mi niedzielne popołudnie. Tobie też może. Polecam.

Dziękuję za książkę @Wydawnictwo_wilga.

Informacje dodatkowe o Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Na dwóch kółkach. Tom 15:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-06-14
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Zobacz opinie o książce Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Na dwóch kółkach. Tom 15

Kup książkę Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Na dwóch kółkach. Tom 15

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Poszukiwacze przygód. Tom 7
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Poszukiwacze przygód. Tom 7

Biwak w leśnej głuszy i... duch w ruinach! W Tajnym Klubie Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka wielkie poruszenie - przyjaciele szykują się na leśną...

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego
Agnieszka Mielech0
Okładka ksiązki - Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego

Tornistry spakowane? Drżyjcie szkolne mury! Tajny Klub Superdziewczyn wyrusza do szkoły! Co spodoba się Emi najbardziej - długa przerwa, zielona szkoła...