Okładka książki - Ender

Ender

Tom 2 cyklu Starter

Myślisz, że to co złe, w końcu się skończyło. Pokonałaś wroga i przeżyłaś. Starasz się poczuć bezpieczną, ale coś się dzieje. Coś bardzo złego. Czy zdążysz na czas to powstrzymać? Po przeczytaniu pierwszej części tej duologii, nie mogłam się doczekać rozpoczęcia ,,Endera". ,,Starter" mnie zachwycił. A co z drugą częścią?

,,Nikomu nie ufaj, tylko sobie.

Po dłuższym milczeniu dodał:

A i sobie też nie zawsze."

Kontynuacja powieści Starter.

Los Angeles po wojnie bakteriologicznej, którą przeżyli dzięki szczepieniom jedynie Enderzy, ludzie w wieku od kilkudziesięciu do nawet dwustu lat, oraz Starterzy, czyli dzieci i młodzież. Dla Midlerów, czyli średniej generacji, bardziej odpornej, zabrakło szczepionki.

Callie, dawniej bezdomna, mieszka teraz z Tylerem i Michaelem w okazałej rezydencji zapisanej jej przez bogatą renterkę Helenę. Pomimo zburzenia i zdelegalizowania przez rząd banku ciał, nosiciele chipów, w tym Callie, są tropieni i porywani przez nieznanych prześladowców, zainteresowanych dokonywaniem na nich eksperymentów. Callie długo unika uprowadzenia, w końcu jednak i ona zostaje uwięziona przez rządowego agenta, który poddaje ją i jej przyjaciela brutalnym testom. Po wydostaniu się z więzienia jadą na pustynię, do nowej siedziby Brockmana. Callie ma nadzieję odnaleźć tam swojego ojca i uwięzionych przyjaciół. Zdemaskowanie Brockmana okazuje się trudniejsze niż się spodziewała...

tAkcja ,,Endera" dzieje się od razu po zakończeniu ,,Startera". Akcja wciąga od pierwszej kartki. Callie ma nowe problemy. Stary Człowiek znalazł sposób, by się z nią komunikować. Metale stają się chodzącymi bombami, a Callie zostaje znów rozdzielona z bratem. Trafia do laboratorium Hydena. Kim jest chłopaka? Jaki sekret ukrywa? Czy Callie powstrzyma Starego Człowieka ? Tego dowiecie się czytając tę książkę.

,,Każdy wygląda dużo lepiej, jeśli promieniuje zadowoleniem. Jeżeli wykorzystuje swoją inteligencję i talenty, zamiast przejmować się tym, czy aby w oczach innych jest ,,śliczny"."

Autor ma bardzo lekki, przyjemny styl pisania. Jej książki pochłania się w zastraszającym tempie. Pisarka wprowadziła do duologii nowe postacie. Niektóre z nich polubiłam, innych nie. Zachwycił mnie Hyden. Chłopak, który boi się dotyku. Ma wielkie znaczenie dla całej książki. Autorka poprowadziła tę historię w fantastyczny sposób. Myślałam, że po przeczytaniu pierwszej części wiem prawie wszystko. Tak naprawdę nie wiedziałam nic.

,,Ender" zachwycił mnie i pozbawił zmysłów. Każda przerzucona strona w pełen napięcia sposób zbliżała mnie do końca. To co złe nie zawsze jest takie, jakie się wydaja. Zachęcam z całego serca do przeczytania tej pozycji. Nie pożałujecie!

Informacje dodatkowe o Ender:

Kup książkę Ender

Starter
Lissa Price0
Okładka ksiązki - Starter

Świat jaki znała Callie przeminął bezpowrotnie. Dziewczynka straciła rodziców, kiedy wojna bakteriologiczna zmiotła z powierzchni ziemi wszystkich...