Warto zwrócić uwagę na przemianę bohaterów, którzy doprowadzeni zostają do sytuacji dramatycznie kryzysowej. Autor z pieczołowitością kreśli ich portrety i ukazuje stopień po stopniu, jak tragiczna sytuacja wpływa na zamroczenie mózgu, odbierając możliwość jasnego patrzenia, ciarki przechodzą po plecach, kiedy bliżej przyjrzymy się zmianom ze zwykłego człowieka w osaczone zwierzę, którego jedynym zadaniem jest przetrwanie. Sytuacje, w które wplątane zostają nieprzypadkowe osoby niosą ze sobą dwie możliwości - obie równie beznadziejne. M.J. Arlidge doprowadził do sytuacji, gdzie miał możliwość zaskoczenia czytelnika świetnym obeznaniem psychologii. Autor korzysta z wykreowanej sytuacji i mocno szokuje - portrety psychologiczne zostały wykonane z myślą o najmniejszych detalach, tak dobra znajomość ludzkiej natury nie jest często spotykana. Oczywiście nie wszystko jest wprost opisane, niektórych rzeczy trzeba się domyślić i to właśnie dodaje jeszcze więcej atrakcyjności tej pozycji.
Więcej: http://recenzjeoptymisty.blogspot.com/2015/08/raz-dwa-trzy-zabijesz-mnie-lub-zginiesz.html
Informacje dodatkowe o Ene, due, śmierć:
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2015-03-04