Okładka książki - Ene, due, śmierć

Ene, due, śmierć

Ostatnio nie miałam weny do opiniowania i zdecydowanie skupiłam się na czytaniu, teraz czas nadrobić zaległości. "Ene, due, śmierć" to pierwszy tom serii o inspektor Helen Grace. M.J. Arlidge skutecznie przyciąga uwagę czytelnika i zachęca do sięgnięcia po kolejną część ("Powiedz panno, gdzie ty śpisz"). Fascynujący sposób myślenia morderczyni, która owładnięta pragnieniem zemsty za zdradę z przeszłości. Sposób działania przemyślany, doskonale zaplanowany w czasie i mrożący krew w żyłach. Porywa zawsze dwie osoby, więzi je w zamkniętej i ograniczonej przestrzeni, pozostawiając przy nich broń i telefon. Żeby przeżyć muszą zabić. Wybór, który daje porwanym jest okrutny, jeśli zabiją kogoś, będą musieli żyć z tym piętnem do końca swoich dni. Czy ktoś z nich zdecyduje się poświęcić własne życie dla drugiej osoby? To pytanie towarzyszyło mi przy każdej porwanej parze. Teraz Helen - kobieta skomplikowana, poświęcona pracy, bez życia osobistego i rodziny, jej odskocznią od problemów są sesje SM. W końcu odnajduje klucz, którym kieruje się sprawca. Zawsze jedna z porwanym osób to ktoś komu Helen w przeszłości uratowała życie. Morderca przychodzi, żeby zniszczyć dzieło Helen i ją samą. Książka wciąga już od pierwszej strony, a akcja mknie w coraz szybszym tempie, nie ma tu nudnych przestojów. Poraża swoją brutalnością i bezwzględnością, ale pod względem psychologicznym jest przekonująca. Nie podobało mi się, że Helen rzucała teamowi fałszywe tropy, a sama nagle wpadła na to, kto jest sprawcą. Szkoda, że autor nie rozwinął jej toku myślenia i powoli nie odkrywała przed czytelnikami tożsamości sprawcy. Zakończenie rzuca na kolana i aż się prosi, żeby szybko sięgnąć po kolejną część.

Informacje dodatkowe o Ene, due, śmierć:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2015-03-04
Dodał/a opinię: dayna15

Zobacz opinie o książce Ene, due, śmierć

Kup książkę Ene, due, śmierć