Okładka książki - Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady

Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady

Tom 2 cyklu Enola Holmes

LODOWATY WIATR EPOKI

Wydawnictwo Poradnia K. wydało kolejną część przygód Enoli Holmes. „Enola Holmes i sprawa leworęcznej lady” to drugi tom przygód niezwykłej młodej kobiety. Młodsza siostra słynnego Sherlocka poraz kolejny sporo namiesza w ponurych, wiktoriańskich czasach.

Po ucieczce od braci Sherlocka i Mycrofta, Enola zostaje asystentką tajemniczego doktora Ragostina, znanego perdytorysty, czyli eksperta od poszukiwań zaginionych osób. W jej ręce trafia tajemnicza sprawa zaginięcia lady Cecily Alistair. Czy młoda dama została porwana? A może jej zniknięcie ma związek z porywem serca? Enola zaangażowana w poszukiwania lady Cecily boryka się z własnymi problemami. Wciąż nie może trafić na trop swojej matki, a niestrudzeni bracia depczą jej po piętach. Czy uda jej się rozwiązać zagadkę zaginonej lady, a jednocześnie ochronić własną niezależność? Nancy Springer po raz drugi zabiera nas w mroczny i pełen cierpienia świat epoki wiktoriańskiej widziany oczyma młodej, niezależnej kobiety.

Obdarzona niebywałym sprytem, intelektem i dzielnym charakterem Enola to idealna towarzyszka dla wszystkich poszukiwaczy przygód. Wychowana w czasach, gdy kobietom nie pozostawało nic innego jak oczekiwanie na zamążpójscie, młoda i pewna siebie dziewczyna stara się żyć wbrew narzuconym regułom. Wrażliwa na krzywdę biedoty, samodzielna i odważna Enola zabiera nas do swojego świata. Świata zasnutego ponurą londyńską mgłą. Świata, w którym nie liczy się to, kim jesteś, ale jak dużo znaczy twoje nazwisko. Wiktoriańskie czasy nakreślone ręką Nancy Springer jawią się jako bezduszna, pełna przemocy i niesprawiedliwości epoka. To nie są dobre czasy dla kobiet, a szczególnie tak młodych i niedoświadczonych jak nasza bohaterka. Enola ma przeciwko sobie cały świat. Czy uda jej się dzięki swoim talentom i inteligencji przechytrzyć własnych braci?

„Sprawa leworęcznej lady” to powieść dużo dojrzalsza niż pierwszy tom serii. Autorka rozwinęła postać Enoli i bardziej szczegółowo zadbała o tło obyczajowe epoki. Perypetie młodej detektyw amatorki zarówno bawią jak i wzruszają, a dzięki plastycznemu portretowi dziewiętnastowiecznego Londynu naierają niezwykle mrocznego klimatu. Poznajemy szereg ciekawostek z życia epoki witoriańskiej, a niektóre z nich sprawiają, że włos jeży się na głowie. Springer z rozmysłem kreuje pełen cierpienia, smutny i wstrząsający obraz minionych dziejów. Jednakże czy pewne przesądy sprzed wieków nie pokutują w nas do dziś? Wyemancypowana Enola jest solą w oku swoich braci. Sherlock, słynny detektyw, ukazany jest w powieściach Springer jako typowy męski przedstawiciel swoich czasów. Apodyktyczny, zasadniczy i ponury. Wybryki siostry, która stara się żyć po swojemu są dla niego niedopuszczalne. Czy młodej bohaterce uda się wyprowadzić na manowce przebiegłego brata?

Od pierwszego tomu bardzo polubiłam Enolę. To boahterka na miarę naszych czasów. Dziewczyna, która nie poddaje się przeciwnościom losu i zawsze uparcie dąży do celu. Mimo trudnej sytuacji rodzinnej, samotności i braku akceptacji, podąża drogą, którą sobie wytyczyła. To psotać, która może stanowić inspirację dla wielu kobiet także dziś. Przecież w wielu kwestiach niewiele zmieniło się od dziewiętnastego wieku. Ciągle istnieje mnóstwo stref, w których kobiety postrzegane są jako gorszego rodzaju osoby Postawa Enoli daje nam siłę. Niepozbawiona wad, pełna rozterek wewnętrzych Enola jest taka jak ty i ja. Popełnia błędy, bywa zbyt krytyczna w stosuku do siebie, boi się mnóstwa rzeczy. Enola Holmes to postać, która dojrzewa z każdą kolejną powieścią autorki, a dzięki temu staje nam się coraz bliższa. Czasami zabawna, chwilami śmiertelnie poważna, ryzykantka, a jednocześnie nieśmiała dziewczyna. Enola jest nową wartością w literackim świecie. Odzwierciedla bohatera dziewiętnasotwiecznego, a jednocześnie jest uniwersalna. Polubicie ją.

Zagadka kryminalna, tajemnicze, pełen brudu zaułki Londynu, wszechogarniająca mgła i ukryte zło. „Sprawa leworęcznej lady” to zarówno wyśmienity kryminał młodzieżowy jak i barwna powieść z historią w tle. Nancy Spriger stworzyła bardzo odważną, nietuzinkową i plastyczną postać, a osadziła jej losy w jednej z najbardziej mrocznych epok. To połączenie sprawia, że powieści z serii o przygodach młodej pany Holmes są po prostu rewelacyjną lekturą dla czytelnika w każdym wieku. Olbrzymi ładunek emocji : strach, śmiech, łzy. Książki o Enoli to z jednej strony intrygujące kryminały, a z drugiej wydawane bez recepty polepszacze nastroju. Każda kolejna część przyosi nowe zaskoczenia. Polecam czytanie tej serii po kolei, ponieważ mimo tego,że za każdym razem Enola rozwiązuje inną tajemnicę, to losy samej bohaterki stanowią ciągłość. Polecam „Sprawę leworęcznej lady” kazdemu miłośnikowi klimatycznego kryminału.

Informacje dodatkowe o Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady:

Kup książkę Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady

Enola Holmes. Sprawa osobliwego wachlarza
Nancy Springer 0
Okładka ksiązki - Enola Holmes. Sprawa osobliwego wachlarza

Panna detektyw na tropie kolejnej przygody. Odważna. Inteligentna. Niezależna. Bystra. Taka właśnie jest Enola Holmes, młodsza siostra słynnego detektywa...

Enola Holmes. Sprawa brawurowej ucieczki
Nancy Springer0
Okładka ksiązki - Enola Holmes. Sprawa brawurowej ucieczki

Kolejna dowcipna i inteligentna powieść z serii kryminałów retro, której bohaterka Enola, ulubienica nastolatek, śmiało radzi sobie w wiktoriańskim Londynie...