Ok³adka ksi±¿ki - Fa³szerz, agentka i konstruktor bomby

Fa³szerz, agentka i konstruktor bomby

Ocena: 5 (1 g³osów)

Wielu ludzi przyczyni³o siê budowania ¶wiata w takiej formie, jakim go dzisiaj znamy. Jedni zostali zapamiêtani, a o ich dokonaniach uczy siê w szkole, inni s± znani jedynie na w³asnym podwórku, a o kolejnych ¶wiat zapomnia³. Dziêki Alexowi Capusowi mia³am okazjê poznaæ trzy osoby, które do tej pory nie by³y mi znane, a które do zapomnianych nie nale¿±: znany fizyk, kobieta szpieg oraz wybitny fa³szerz.

Losy trójki bohaterów ³±cz± siê tylko na chwilê. W 1924 roku ich drogi przecinaj± siê na dworcu g³ównym w Zurychu, znajduj± siê oni w ró¿nych momentach swojego ¿ycia, my¶l± o przysz³o¶ci i rozliczaj± siê z przesz³o¶ci±. Laura d'Oriano koñczy podró¿nicze ¿ycie wraz z rodzicami w trasach koncertowych. Dziewczyna marzy o karierze muzycznej, ale ¿ycie weryfikuje jej marzenia pokazuj±c inne mo¿liwo¶ci. Felix Bloch zastanawia siê nad wyborem studiów, wybór do ³atwych nie nale¿y, bo albo spe³ni marzenie ojca albo swoje. Wiele lat pó¼niej ten mê¿czyzna przyczyni siê do skonstruowania bomby atomowej. Emile Gilleron odbywa podró¿ do miejsc dzieciñstwa swojego ojca, aby tam spe³niæ jego ostatni± wolê. Mê¿czyzna jest znanym kopist±, wraz z ojcem stworzy³ podwaliny kultury minojskiej jak± dzi¶ znamy. Mo¿na siê tylko zastanawiaæ, gdzie przebiega w±ska granica miêdzy sztuk± a fa³szerstwem.

Alex Capus jest szwajcarskim pisarzem, co z pewno¶ci± wp³ynê³o na temat tej ksi±¿ki. Trójkê bohaterów ³±cz± dwa elementy. Pomijaj±c spotkanie w Zurichu, do którego byæ mo¿e nigdy nie dosz³o, wszyscy w jaki¶ sposób zwi±zani s± ze Szwajcari±, ka¿dy z nich musi równie¿ zweryfikowaæ swoje pogl±dy na ¿ycie i dokonaæ wyborów, które pozwol± im zaistnieæ w historii, ale sprzeciwiaj± siê ich przekonaniom.

Pisarz zdecydowa³ siê na narracjê trzecioosobow± i narratora wszechwiedz±cego, który w pewnym stopniu kszta³tuje rzeczywisto¶æ. Przeplata on historie trójki bohaterów od momentu spotkania w Zurichu w 1924 roku do koñca II wojny ¶wiatowej. Spotkanie, które ³±czy losy tej trójki nale¿y do fikcji literackiej, bo jak mo¿emy wyczytaæ, nie ma dowodów, ¿eby siê kiedy¶ odby³o.

Ksi±¿ka jest do¶æ cienka, jak na opisanie ¿ycia trzech interesuj±cych i barwnych postaci trochê zbyt krótka, pozostawiaj±ca niedosyt. Autor skupi³ siê raczej na ich pracy, w przypadku Emile Gillieron'a opisuj±c najpierw losy jego ojca, który zapocz±tkowa³ prace reprodukcyjne i falsyfikacje. Ka¿da z tych postaci zas³uguje na pe³noprawn± ksi±¿kê, nie mo¿na jednak powiedzieæ, ¿eby ten tytu³ czyta³o siê ¼le. Wrêcz przeciwnie, to pozycja, któr± szybko siê po³yka, poznaj±c losy trójki osób, które w wyra¼ny sposób wp³ynê³y na historiê ¶wiata.

Alex Caus ma dobre pióro i ciekawy styl. Podj±³ siê równie¿ tematu, który wci±ga, pozwala poznaæ trochê bardziej Szwajcariê, a okres historyczny, w którym wydarzenia siê odbywaj± jest dodatkow± zachêt±. Nie jest to ksi±¿ka bez wad, przeszkadza jej krótka forma, przez co trac± biografie bohaterów, jednak jest to lektura, któr± czyta siê bardzo dobrze i mo¿e umiliæ wieczór.

Je¶li macie ochotê poznaæ barwne ¿ycie postaci przedstawionych w tej ksi±¿ce, poznaæ realia ¿ycia w latach dwudziestych XX wieku, odkryæ jacy znani ludzie s± zwi±zany ze Szwajcari±,  zachêcam Was do lektury, bo my¶lê, ¿e warto po¶wiêciæ czas na ten tytu³.

Informacje dodatkowe o Fa³szerz, agentka i konstruktor bomby:

Wydawnictwo: ¦wiat Ksi±¿ki
Data wydania: 2015-08-12
Doda³/a opiniê: Magdalena Barwiñska

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce Fa³szerz, agentka i konstruktor bomby

Kup ksi±¿kê Fa³szerz, agentka i konstruktor bomby

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Leon i Luiza
Alex Capus0
Ok³adka ksi±zki - Leon i Luiza

"Mój dziadek mia³ siedemna¶cie lat, kiedy pozna³ Louise Janvier. Lubiê wyobra¿aæ go sobie jako bardzo m³odego cz³owieka, który wiosn± 1918 roku przywi±zuje...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora