Okładka książki - Figurki z Dachau

Figurki z Dachau

„Figurki z Dachau” to książka, od której trudno było mi się oderwać, nawet pomimo tego, że nie jest lekką i łatwą lekturą. Poruszająca do głębi historia zmuszająca do refleksji i jednocześnie dość szokująca swoim przekazem.
"Niemcy, rok 1929." - ten początek opisu wydawcy od razu skusił mnie do wzięcia książki w swoje ręce. To rok urodzenia mojej mamy, chciała więc niejako przybliżyć sobie wydarzenia mające miejsce w tamtym okresie. Chociaż sporo wiedziałam o historii obozu w Dachau, to jednak opowieść autorki bardzo mnie zaskoczyła , ale też zachwyciła.

Fabuła toczy się w książce w kilku płaszczyznach czasowych i w różnych miejscach, lecz tak prowadzona, że przeszłość z teraźniejszością oraz fikcja z faktycznymi zdarzeniami przeplatana jest zgrabnie i umiejętnie połączona w spójną całość. Bardzo obrazowy i przystępny styl autorki sprawia, że lektura książki nie sprawia żadnych trudności.

Max jest młodym architektem pochodzenia żydowskiego, rodzinny Wiedeń porzucił mając lat dziewiętnaście i zamieszkał w Weimarze. Jego przyjaciel Richard poznaje go z awangardową niemiecką malarką, która właśnie przed chwilą skończyła intrygujący mural. Namalowany obraz zaskoczył Maxa, nie spodziewał się, że kobieta może z taką odwagą i bezpośredniością stworzyć coś takiego. Od pierwszego spojrzenia zafascynowała go cała postawa Bettiny, zresztą i ją Max również zaintrygował. Powoli zbliżają się do siebie.
Gdy ruch nazistowski zaczyna coraz bardziej przybierać na sile i Hitler dochodzi do władzy, ich miłość staje się wręcz nie do przyjęcia. Zwłaszcza, że brat Bettiny jest zagorzałym zwolennikiem Hitlera, więc niedopuszczalne jest, żeby niemiecka dziewczyna z porządnego domu mogła być z austriackim Żydem. Z tego też powodu utrzymują swój związek w tajemnicy, tylko przyjaciele znają ich relacje.
Niestety, sielanka nie trwa zbyt długo, to właśnie brat Bettiny przyczynia się do aresztowania jej ukochanego. Max trafia do obozu w Dachau, gdzie z pomocą ludzi dobrej woli zaczyna pracę w pobliskiej filii fabryki porcelany. Bettina z ważnych przyczyn zmuszona jest poślubić oficera SS...
Czy Max i Bettina jeszcze się spotkają?

W 1993 roku w Cincinnati w domu aukcyjnym trwa licytacja porcelanowych figurek. Wszystkie wylicytowała jedna kobieta, to Clara Vogel, córka Bettiny.

"W ciągu kolejnego kwadransa ciemnowłosa kobieta wylicytowała jeszcze osiem porcelanowych figurek: wikinga, uśmiechniętą pasterkę, ozdobny świecznik, niedźwiedzia stojącego na tylnych łapach jaskółkę, charta z wysuniętym mokrym jęzorem, mysz i ogiera stającego dęba. Każdy z tych przedmiotów miał inne proporcje ale wszystkie zostały misternie wyrzeźbione, z zachowaniem realistycznych szczegółów."
Po licytacji Clara prosi o wyjawienie osoby, która oddała te przedmioty. Zależy jej bardzo na rozmowie z tą osobą. Chce poznać swoją przeszłość, gdyż jej zmarła matka ukrywała przed nią wiele faktów, przede wszystkim to, kim był jej ojciec. Dlaczego matka nie wyjawiła jej prawdy? Kim był jej ojciec? Czy Clara dowie się dlaczego go nie znała?

Chociaż część tej historii to fikcja, lecz wiele faktów jest wiernie odwzorowane, ze razem tworzą realistyczną rzeczywistość. W podobozie w Dachau istniała naprawdę fabryka porcelany, w której do niewolniczej pracy wykorzystywano więźniów. Fabryka była oczkiem w głowie Himmlera.
Autorka świetnie połączyła wątek miłosny z historycznym, chwilami dodając nieco sensacji.
Rewelacyjna lektura. Polecam.

Książkę przeczytałam w ramach Akcji Recenzenckiej serwisu Lubimy czytać.pl oraz Wydawnictwa MARGINESY.

Informacje dodatkowe o Figurki z Dachau:

Wydawnictwo: Marginesy