"Dzisiaj na pewno nie umrę."
Swego czasu "Fourth Wing" zawładnęło tiktokiem i bookstagramem. Piękna oprawa i gatunek totalnie przyciągnęły moją uwagę, więc nie mogłam odpuścić sobie przeczytania historii o smokach. I dobrze zrobiłam, ponieważ jest to coś dla mnie. Zrelaksowałam się, czytając z czystą przyjemnością, co nie jest takie oczywiste.
Rebecca Yarros może nie napisała historii oryginalnej. Może powiela kilka albo wiele schematów. Jednak "Fourth Wing" napisała tak dobrze, że czytelnik od razu angażuje się w historię jeźdźców i smoków.
Zaskoczył mnie wiek głównych bohaterów. W końcu(!), muszę to podkreślić, bohaterowie wkraczają w dorosłe życie, mają co najmniej 20 lat, ale nie zmienia to faktu, że się uczą i muszą przejść zabójcze szkolenie. Dosłownie zabójcze, ponieważ wielu kandydatów nie przeżywa pierwszych przeszkód, które stają im na drodze, by trafić do Kwadrantu, do którego się zapisało. Kolejną ważną kwestią są smoki, które robią tutaj robotę a ich więzi z jeźdźcami są wyjątkowe. Lubię ten motyw, więc tym bardziej zaczytywałam się w kolejnych stronach książki.
Violet, główna bohaterka, jest krucha, niska, więc od razu zalicza się do osób, które trzeba wyeliminować. Na szczęście ci, którzy źle jej życzą, przekonają się, że za szybko ją ocenili. Autorka stworzyła bohaterkę, której zmianę możemy śledzić wraz z wydarzeniami, które mają ogromny wpływ na jej życie. Oczywiście jest też wątek miłosny, który śledzi się z przyjemnością i mimo przewidywalności, dostarcza emocji.
"Fourth Wing" to idealna pozycja dla fanów fantasy lubiących lekkie historie. Dzięki zabawnym dialogom poprawiła mi nastrój i ponownie zostałam utwierdzona w przekonaniu, że jest to gatunek, którego czytam za mało. Bardzo polecam i na pewno przeczytam kontynuację.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-09-27
Tytuł oryginału: Fourth Wing
Tłumaczenie: Sylwia Chojnacka
gdziejatamksiazk
Autorka bestsellerowej serii ,,Fourth Wing", która rozpaliła serca milionów osób na całym świecie - z nową powieścią! ,,Wiedziała. Właśnie dlatego mama...
Po spędzeniu niemal osiemnastu miesięcy w Uczelni Wojskowej Basgiath Violet Sorrengail wie, że nie ma już czasu na naukę. Nie ma już czasu na niepewność...