Sięgając po "From bad to cursed" nie wiedziałam, czego dokładnie mam się spodziewać, ponieważ jej opis z jednej strony brzmiał intrygująco i oryginalnie, a z drugiej obawiałam się czy nie będzie nieco dziwacznie i zbyt wymyślnie. W książce poznajemy czarownicę Isidorę Avramov, która specjalizuje się w przywoływaniu demonów. Z charakteru jest to dziewczyna z sercem dla zwierząt, ale jednocześnie otacza ją zła aura. Zdecydowanie czuć od niej mrok, ale także mocno indywidualny i oryginalny charakter. Jej marzeniem jest oderwanie się od rodziny, ucieczka od całej magicznej otoczki i zostanie projektantką mody. Przyznać muszę, że to dość nietypowe połączenie i pragnienie jak na czarownicę, dlatego też miałam pewne obawy czy aby na pewno jest to dobry pomysł.
Książka rozpoczęła się nieoczekiwanie i zaskakująco. Pierwsze strony wciągnęły mnie od razu i byłam ciekawa dalszych losów bohaterki, a szczególnie wątku związanego z przywoływaniem demonów. Niewątpliwie jest to ciekawa historia, którą przyjemnie się czyta, jednak nie ma tu fajerwerek, które sprawiły, że porwała mnie na dobre. Zakończenie, które wymyśliła autorka jest do przewidzenia, co nieco zaważyło na mojej ocenie. Nie brakuje tutaj także klasycznego miłosnego wątku, w którym wrogowie ze zwaśnionych rodzin zaczynają pałać do siebie uczuciem. Jednak przyznać muszę, że jest to całkiem przyjemna relacja, a bohaterowie pasują do siebie. Dialogowi między nimi są zabawne i naturalne.
Sam charakter głównej bohaterki przemówił do mnie i jak najbardziej przypadł mi do gustu. Lubię takie indywidualne, oryginalne, mroczne charaktery, pewne swoich umiejętności i potrafiące użyć ciętego języka. Kreacja wszystkich bohaterów występujących w książce świetnie buduje klimat wiedźmich rodów. Przywoływanie demonów, magia i klątwy to zdecydowanie interesujące wątki w powieściach i tutaj zostały ciekawie wykorzystane. Połączenie ich z motywem śledztwa było fajnym zabiegiem. Chętnie sięgam po takie książki, gdzie fantastyka przeplata się z małym wątkiem kryminalnymi.
Z elementów, które nieco mnie drażniły, było nawiązywanie do innej literatury czy filmów, które niekoniecznie znam. Momentami przez to nie wiedziałam, co autorka miała na myśli. Ponadto osadzenie akcji w teraźniejszości, nawiązywanie do chociażby Netflixa, sprawiało, że nie do końca mogłam wczuć się w powieść. Zdecydowanie wolę historie, w których wykreowany świat jest nierealistyczny i nie ma przywoływanych elementów z naszego codziennego życia. Ale to już po prostu kwestia upodobań.
"From bad to cursed" to ciekawa książka, którą lekko i przyjemnie się czyta. Na jesienny wieczór sprawdziła się idealnie. I może nie ma tutaj mocno porywającej historii z głębią, a pewne motywy są już dobrze znane, to jednak fajnie bawiłam się przy niej i chętnie sięgnę po inne powieści autorki. Przyznaję również szczerze, że gdzieś umknął mi wątek, w którym napisane było, że jest to drugi tom. Jak się jednak na całe szczęście okazało, zupełnie odrębny i można go czytać bez znajomość poprzedniego. Było to więc pozytywne spotkanie z piórem autorki i chętnie sięgnę po jedynkę, aby sprawdzić, co tam się działo.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-10-23
Tytuł oryginału: From Bad to Cursed
natalia6202
Emmy Harlow jest czarownicą, ale niezbyt potężną - po części dlatego, że od lat nie była w rodzinnym magicznym miasteczku Thistle Grove. Jej dobrowolne...