Okładka książki - Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

„Gdy ciało i dusza wysyłają s.o.s.” to książka napisana przez doświadczonego lekarza, psychoterapeutę, psychosomatyka i dietetyka, doktora Alexandra Kugelstadta. Według niego wiele chorób ma zdecydowanie więcej niż jedną przyczynę, a duża część z nich początki ma w psychice i w tej książce nam to udowadnia.

Choroby ciała są z reguły łatwe do zdiagnozowania. Wystarczy zrobić kilka badań i wiemy co nam dolega. Jednak dużo chorób swoje początki ma w psychice i nie daje jednoznacznych i jasnych objawów. Na szczęście są lekarze, tacy jak dr Kugelstadt, którzy zdają sobie sprawę z zawiłości ludzkiego organizmu i ogromnego wpływu psychiki na ciało.

Z początku trochę obawiałam się, że język zastosowany przez autora okaże się przepełniony naukowymi i medycznymi pojęciami, trudnymi do zrozumienia. Na szczęście autor potrafi umiejętnie i prosto wytłumaczyć medyczne zagadnienia, bez zbytniego zgłębiania się w skomplikowane procesy biologiczne i chemiczne zachodzące w ludzkim ciele. Książka składa się z czterech części, podzielonych na mniejsze podrozdziały. W tej książce bardzo podoba mi się to, że autor nie rozwleka się nad poruszanymi tematami. Swoją wiedzę stara się przekazać w możliwie najkrótszy, najłatwiejszy i najbardziej zrozumiały sposób.

Dr Kugelstadt wciąga czytelnika w świat psychosomatyki tłumacząc na czym polega związek ciała i duszy, mówi nam dlaczego jesteśmy tacy, jacy jesteśmy, jak emocje na nas wpływają i dlaczego są tak skomplikowane. Prowadzi nas dosłownie od stóp do głów, aby dokładniej zobrazować nam psychosomatykę. Radzi nam jak zadbać o zdrowie psychosomatyczne i w jaki sposób może pomóc nam psychosomatyk. Daje praktyczne porady i interpretacje objawów, które mogą nas naprowadzić na odnalezienie przyczyn chorób.  Ja, jako osoba od kilku lat zmagająca się z chorobą, która w dużej mierze zaczyna się w psychice, znalazłam sporo wartościowych i ciekawych informacji, o których nie miałam pojęcia. Dzięki mądrym wskazówkom autora z pewnością zwrócę większą uwagę na kilka aspektów w moim życiu, które do tej pory ignorowałam. Myślę, że osoby chcące lepiej i dokładniej zrozumieć swoje ciało i jego funkcjonowanie oraz borykające się z różnymi dokuczliwymi objawami i przewlekłymi chorobami, na pewno znajdą w tej książce kilka cennych rad, jak je zminimalizować i uporać się z nimi, a przede wszystkim zrozumieją, jak duży wpływ ma psychika na nasze zdrowie i samopoczucie, z czego bardzo dużo ludzi jeszcze nie zdaje sobie sprawy.

Informacje dodatkowe o Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2021-04-14
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: wmoichkregach

Tagi: Rodzina i zdrowie

Zobacz opinie o książce Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

Kup książkę Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?