✨ RECENZJA ✨
„Glass Hearts”
Autor: A. K. Lewenhaupt
Wydawnictwo: Ostre Pióro
"... wszyscy jesteśmy ze szkła. Pękamy, gdy kochamy za mocno. "
Niektóre książki zostawiają po sobie uśmiech. Inne, pustkę, ciężar w sercu i milion emocji, których nie sposób wyrzucić z głowy jeszcze długo po zakończeniu lektury. „Glass Hearts” właśnie taka jest. To historia pełna bólu, miłości i trudnych wyborów, która pokazuje, że czasami największe walki rozgrywają się nie na ringu, a wewnątrz nas samych.
Lilian Coleman od lat żyje w cieniu tragedii, która odebrała jej rodziców i zmusiła do szybszego dorastania. Jedyną stałą w jej życiu pozostaje starszy brat Arthur, legendarny bokser, dla którego siostra jest całym światem. Ich relacja została przedstawiona w niezwykle poruszający sposób. Widać między nimi ogromną więź, troskę i oddanie, ale również strach przed utratą kolejnej bliskiej osoby. Arthur momentami bywa zbyt surowy i nadopiekuńczy, jednak za każdym jego działaniem kryje się miłość tak silna, że gotów jest poświęcić wszystko, by chronić Lilian.
I właśnie wtedy w jej życiu pojawia się Bruno Hellway.
Mężczyzna, który powinien być dla niej zakazany. Niebezpieczny, pewny siebie, bezwzględny w ringu i będący największym rywalem jej brata. Początkowo wydaje się człowiekiem, który zawsze dostaje to, czego chce i nie ogląda się na innych. Jednak z każdą kolejną stroną autorka odsłania jego zupełnie inne oblicze, pełne emocji, zagubienia i pragnienia czegoś więcej niż zwycięstw oraz sławy.
Relacja Lilian i Bruna została poprowadzona fenomenalnie. Nie ma tutaj sztuczności ani przesadzonej idealizacji. Jest napięcie, fascynacja i uczucie, które rozwija się powoli, ale uderza z ogromną siłą. Każde ich spotkanie wywołuje emocje, a świadomość, że stoją po przeciwnych stronach, tylko podsyca wszystko jeszcze bardziej.
Autorka doskonale buduje atmosferę tej historii. Świat muzyki i brutalnych walk bokserskich przeplatają się tutaj w wyjątkowy sposób. Delikatność Lilian kontrastuje z brutalnością świata, w którym funkcjonują Arthur i Bruno, dzięki czemu książka ma niezwykle intensywny klimat. To nie jest zwykły romans, to emocjonalna opowieść o lojalności, poświęceniu i uczuciach, które potrafią zarówno ocalić, jak i zniszczyć.
Ogromnym atutem tej powieści są bohaterowie. Każdy z nich jest wyrazisty, pełen wad i emocji. Lilian imponuje swoją wrażliwością i siłą, Arthur rozdziera serce oddaniem wobec siostry, a Bruno… Bruno to bohater, którego nie sposób jednoznacznie ocenić. I właśnie to czyni go tak interesującym.
„Glass Hearts” to książka, która z każdą stroną staje się coraz bardziej emocjonalna. Są momenty czułe i piękne, ale są też takie, które łamią serce i zostawiają czytelnika w kompletnej ciszy. Autorka nie oszczędza bohaterów ani emocji odbiorcy, przez co tę historię przeżywa się całym sobą.
Zakończenie pozostawia ogrom uczuć, smutek, nadzieję i tęsknotę za bohaterami. To jedna z tych książek, które po prostu trudno wyrzucić z głowy.
Jeśli szukacie historii pełnej napięcia, zakazanego uczucia, rodzinnych więzi i emocji, które rozrywają serce na kawałki, „Glass Hearts” będzie idealnym wyborem.
Polecam z całego serca.
Wydawnictwo: Ostre Pióro