"... obrzęd liturgiczny mający na celu usunięcie wpływu szatana na osobę lub rzecz...", bo jak inaczej poradzić sobie z nastolatką?
Państwo Berret wychowują dwie córki. Starsza, nastolatka, w pewnym momencie zaczyna się dziwnie zachowywać. Popada w jakiś zakrawający na schizofreniczny stan. Słyszy głosy w swojej głowie, ma niepokojące wizję, lunatykuje. Jest to niemal obłęd. Rodzina zmaga się też z innym problemem; ojciec stracił pracę i sytuacja finansowa nie wygląda ciekawie; stał się też bardziej pobożny, co nie do końca podoba się jego żonie. Całej sytuacji przygląda się młodsza córka i to właśnie ta ośmiolatka jest narratorką. Dochodzi do tego, że ojciec ucieka się do pomocy ze strony miejscowego księdza. Jest to niejako ostateczność; konsultacje psychiatryczne nie dały w końcu większej poprawy.
Wątkiem głównym powieści staje się rytuał egzorcyzmu, który zalecił ojciec Wanderly i który ma zostać wykonany na opętanej Marjorie. W domu pojawia się też ekipa telewizyjna, która skrzętnie łapie to, co się dzieje z domownikami, ale przede wszystkim ze starszą z córek. Czy czujne oko kamery zdoła wyłapać to, co naprawdę wydarzyło się w tym rodzinnym domu w Nowej Anglii?
Głowa pełna duchów to niesamowity horror o opętańczej tematyce. Początek książki serwuje jednak trochę mało przekonujące treści, gdyż to, że dziewczyna ma jakieś wizje czy słyszy głosy, dla mnie straszne samo w sobie nie jest. Nie ma wymiernego skutku i horror przerodził się w thriller psychologiczny. Gdy jej zachowanie doprowadza do przerażenia młodszą siostrę a rodzice są wręcz zatrwożeni, zaczyna robić się lepiej. Z biegiem czasu a właściwie pod koniec akcja nabiera na intensywności. To, co się nam cały czas wydawało, można wrzucić do kosza, bo poznajemy nowe fakty i zaczynamy kształtować nową teorię.
Zadowolenie z lektury gwarantowane dla miłośników nie tylko książek z tego gatunku, ale również filmów, bo nawet w treści pojawia się kilka, jeśli nie kilkanaście tytułów głośnych filmów o podobnej tematyce, ot takie nawiązanie wydarzeń dziejących się w powieści do obrazów filmowych.
Psychologiczne rozebranie członków na części pierwsze jest również bardzo interesujące. Stanowi ono takie uwierzytelnienie tego, co miało miejsce w tym domu rodzinnym i czterech ścianach starszej córki.
Ci, którzy lubią trwać w nieprzerwanym napięciu z jedną myślą: „co się stanie dalej”, dostaną to, co ich kręci najbardziej.
Jaką rolę w tej całej chorobliwej (dosłownie i w przenośni) sytuacji odgrywają media? Ekipa telewizyjna, która pojawiła się w życiu rodzinki, pokazała czym tak naprawdę się zajmują, co chcą pokazać, co ich wcale nie interesuje, na co czyhają. Autor daje ciekawe spojrzenie na zjawisko dokumentalizowania (nie)codziennych zdarzeń.
Październik 2016 rok. Wydawnictwo Papierowy Księżyc. To wtedy na półki skelpowe w kraju nad Wisłą, a niedługo później na półki ścienne i być może stojące (nie wyklucza się zwykłych meblościanek i stolików nocnych) trafia powieść Paula Tremblaya. W 2015 roku przyznana zostaje Nagroda Brama Stokera za powieść temu amerykańskiemu pisarzowi specjalizującemu się w gatunku horror, dark fantasy oraz science fiction. Ciekawostka (lub nie): tłumaczenie Marcina Kiszeli, autora "Ostatniego proroka".
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2016-10-19
Tytuł oryginału: A Head Full of Ghosts
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Kiszela
lourdes
Powieść nagrodzona Bram Stoker Award za najlepszą powieść 2018 roku oraz Locus Award 2019 za najlepszy horror. Siedmioletnia Wen i jej rodzice, Eric i...