Okładka książki - Gniazdo

bez niego już

uczę się siebie

już właściwie

rozpaczliwie

Niszczył ją słowami. Pokruszył poczucie wartości. Zasiał w niej niepewność, a ta wykiełkowała. Kłuła. Drapała. Skrobała. Tak mocno, że w środku drżało. Tak głośno, że w duszy krzyczało. A lęk rósł. Jak cień po zmroku. Jak pomrok, co nocną ciszą otula. Pod płaszczem miłości wydobywał z niej upokorzenie. Dotykał zimnem i sprawiał, że czuła się słaba. Tego nie widać. To wszystko mieści się w głowie. To tutaj boli. Tak jak dusza i serce. Bo to słowa.To psychiczna przemoc.

W jej dłoni małe rączki. Jej córeczki. Na barkach niepewność jutra. Zimne słowa, które tak trudno wyrzucić. Wstyd. I maleńkie momenty nadziei. Odejście. W nieznane jutro. W ciężar samotnego macierzyństwa. W systemowy brak pomocy ofiarom przemocy. Ale też w spokój. W ciszę. W radość z delikatnych chwil. W momenty życia bez krzyku. Nieustanna walka. Budowanie siebie. Od nowa. Kawałek po kawałku.

Nie ma tutaj dramatycznych scen. „Gniazdo" to bardziej cisza przemocy niż jej krzyk. I choć było pięknie i poruszająco, to chciałam, żeby było mocniej, dosadniej, głębiej. Żeby gdzieś tam w środku mnie coś uwierało. Pokochałam jednak tę książkę. Za emocjonalność słów. Za to, że może być dla kogoś pomocą. Za to, że płynie z niej ogromna siła, by powiedzieć dość. I odejść. Na własnych warunkach. Czytajcie. Polecam bardzo.

Informacje dodatkowe o Gniazdo:

Wydawnictwo: Albatros