Piłka nożna to sport uwielbiany w szczególności przez chłopców, nie jeden z nich marzy, żeby zostać zawodnikiem jakiejś sławnej drużyny, najlepiej tej, której kibicuje i zrobić światową karierę.
Gol to nie wszystko to książka, która zawiera ważne informacje o piłce nożnej, została ona napisana przez chłopca o imieniu Kuba, który kocha ten sport. Muszę przyznać, że książka została napisana w bardzo ciekawy sposób, aktywnie wciąga czytelnika do interakcji, dzięki czemu stajemy się jej częścią. Mamy tutaj kilka rozdziałów i każdy z nich dotyczy czegoś innego, dzięki temu jest porządek i wiemy, co znajdziemy w danej kategorii. Chłopiec opisuje swoje przygody, które relacjonuje również na swoim kanale na TikToku, jeździ on na mecze oraz przeprowadza wywiady ze znanymi osobami, aktualnie gra jako bramkarz, ale w przyszłości chciałby zostać dziennikarzem sportowym. Autor podchodzi do książki bardzo ambitnie i przekazuje nam informacje z kraju, jak i ze świata i tak samo aktualne doniesienia, a także trochę historii.
Książka ma dużo grafiki, momentami dość śmiesznej z żarcikami w dymkach oraz strony, gdzie możemy zapisać coś od siebie lub narysować, to co bardzo mi się spodobało, to na każdej takiej stronie jest specjalny kod QR, który prowadzi nas do miejsca, z którego możemy sobie pobrać i wydrukować ten dany obrazek. Niestety lub stety jestem osobą, która nie lubi mazania po książkach, więc dla mnie jest to fantastyczne rozwiązanie. Na końcu mamy specjalne miejsce, gdzie możemy stworzyć swoją drużynę marzeń oraz rozmieścić ją na boisku, a jeśli jakieś wyrazy są nam nieznane to mamy również słowniczek.
Jestem pod wrażeniem, że autorem tak ciekawej książki jest młody chłopiec, który w tym wieku ma taką pasję, na której skupia się maksymalnie. Poznawanie tej opowieści jest naprawdę świetną przygodą i nauką, ponieważ można tutaj dowiedzieć się dużo nowych informacji na przykład o historii i budowie piłki przeznaczonej do tego sportu, także warto po nią sięgnąć.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-06-04