Okładka książki - Góry śpiewają

Góry śpiewają

Ta książka złamała mi serce. Ta książka sprawiła, że chciało mi się płakać. Ta książka jest trudna i bolesna, a przy tym piękna. Ta książka daje nadzieję i ją odbiera. Ta książka w często brutalny sposób obnaża ludzkie nieszczęścia i krzywdy. Wierzcie mi, już sama dedykacja sprawiła, że łza zakręciła się w kąciku mojego oka.

To poruszająca saga rodzinna, osadzona na tle burzliwej historii Wietnamu. Opowiada o losach rodziny Trần, a w szczególności o relacji między babcią Diệu Lan i jej wnuczką Hương. Przez wydarzenia, których były świadkami, poznajemy ich dramatyczną historię.

Historie, w których zawarty jest motyw relacji z babcią, zawsze mnie wzruszają. Wiem, jak silna może być więź z ukochaną babcią, dlatego relacja Hương i Diệu Lan skradła moje serce, rozczuliła, sprawiając, że czułam ich wzajemną miłość i zaufanie, jakim się darzyły. Najciekawsze i najsmutniejsze zarazem, jest to, że historia trudnego życia tej starszej stała się niejako podporą i motywacją do przetrwania dla tej młodszej.

To powieść pełna niesprawiedliwości, cierpienia, bólu. Pełna strat, strachu, rozdarcia, wojennych koszmarów, brutalnych czynów. Ale to też powieść, w której zza tych wszystkich okropności przebija się światełko w postaci nadziei, miłości, przyjaźni, silnych więzów rodzinnych, trudnej historii, która jednych dzieli, ale innych łączy.

Autorka prezentuje historię Wietnamu z tej mrocznej strony i robi to oczami cywilów. Bohaterami tej książki są mieszkańcy kraju przez lata ogarniętego chaosem. To ludzie, którzy musieli uciekać, ukrywać się, żyć w strachu i niepewności, ludzie nieznający swojej przyszłości, próbujący przetrwać w najtrudniejszych warunkach. Wśród nich znalazły się kobiety podobne bohaterkom tej książki, wnuczki i babcie, matki i córki.

Autorka w posłowiu pisze: "Góry śpiewają”, jest ucieleśnieniem mojego niespełnionego pragnienia, aby poznać swoje babcie i nadać życie nader skromnie reprezentowanym w literaturze postaciom kobiet i dzieci, które często ponoszą najboleśniejsze konsekwencje działań wojennych, lecz ukrywają swoją rozpacz, żeby stać się ostoją i pociechą powracających żołnierzy*

To napisana cudownym językiem trudna, ale też bardzo potrzebna i mimo wybrzmiewającego zewsząd smutku, piękna powieść.

__

*cytat pochodzi z posłowia książki “Góry śpiewają”

Informacje dodatkowe o Góry śpiewają:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-03-26
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: literatura piękna

Zobacz opinie o książce Góry śpiewają

Kup książkę Góry śpiewają