"Gra na antenie" to pierwsza książka autora, którą miałam okazję przeczytać. Znany jest on z serii 4MK, która została dobrze przyjęta. Trudno zatem porównać poprzednie książki do nowości, więc może to i lepiej.
Cała akcja rozgrywa się tak naprawdę w jednym budynku. Jest to ciekawy zabieg, ponieważ jest ograniczony manewr, jeśli chodzi o rozwój sytuacji, a jednak da się to zrobić całkiem zgrabnie - zwłaszcza jeśli budynek ma niespełna 50 pięter. Są momenty, które wykraczają poza ten obszar, ale dosłownie na chwilę.
Główna bohaterka jest kontrowersyjną prezenterką radiową i tu Barker naprawdę dał czadu. Z jednej strony podobała mi się postać Briggs, ponieważ jej charyzma wybijała się ponad innych bohaterów. Zaś po pewnym czasie można poczuć dyskomfort, bo faktycznie leciała po bandzie w trakcie rozmów ze słuchaczami radia i współpracownikami.
Podczas jednej z rozmów ze słuchaczem Briggs zostaje wciągnięta w grę, która zaważy na życiu wielu osób. Także jej. Będzie musiała dokonywać trudnych wyborów, z których nie ma dobrego wyjścia. A każda decyzja ponosi za sobą konsekwencje nie do odwrócenia.
J. D. Barker stworzył historię według mnie sensacyjną, może trochę psychologiczną, której akcja rozgrywa się w niedługim czasie, za to jej intensywność jest na dość wysokim poziomie. Nie wiem jak odnieść się do emocji, bo nie poczułam ich za wiele. Lektura książki była ciekawa, jednak nie wywołała u mnie zachwytu, by nazywać ją bestsellerem.
Walka z czasem, to coś, co lubię w książkach, zwłaszcza kryminałach i thrillerach. "Gra na antenie" również posiada ten motyw, trzeba uratować ludzi, podejmować trudne decyzje i ponieść ich konsekwencje co zazwyczaj wywołuje u mnie szybsze bicie serca. W tym przypadku nie było szaleństwa, ale spędziłam całkiem dobry czas z lekturą.
"Gra na antenie" podobno różni się od sławnej serii, dlatego też będę musiała ją przeczytać, by się przekonać o jej wyjątkowości. Póki co książka, o której mowa, nie jest w mojej topce, ale może Wam przypadnie do gustu.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-09-11
Tytuł oryginału: A Caller's Game
gdziejatamksiazk
Chicago. Jedna z najsurowszych zim od wielu lat. Pod powierzchnią zamarzniętego jeziora zostaje odkryte ciało nastolatki Elli Reynolds. Dziewczyna zaginęła...
Opowieść o czarownicy powracającej po upływie stuleci. Fikcja, która zmienia się w koszmarną rzeczywistość. Kiedy autor horrorów Thad McAlister zaczął...