"To, kim jestem, zaprowadziło mnie właśnie tu, do grobu. Zaprosiłam Mrok do swojego życia. Zrobiłam to całkiem świadomie. Mrok miał ludzki kształt, wyglądał i pachniał jak człowiek, miał ludzki głos, nawet kilka głosów. A ja wpuściłam go do swojego życia, bo szukałam prawdy."
W "Grze" Sary Antczak sześcioro bohaterów spotyka się w lesie, by zagrać w podchody. Każdy z nich jest inny i nie zanosi się, by mogli zostać zgranym zespołem. Nikt nie wie, co wydarzy się podczas gry i do czego ich to doprowadzi.
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tego, co tu otrzymałam. W ogóle nie wiem, czego się spodziewałam, ponieważ nie miałam żadnych oczekiwań względem tej książki. Może nie zachwyciła mnie na tyle, by rzucić na kolana, ale ma dużo zalet.
Po pierwsze, to wnikliwe przedstawienie historii bohaterów, ich przeszłości, lęków, wad i zalet. Ważnym aspektem było poznanie przyczyny, która doprowadziła ich do miejsca, jakim jest właśnie las, w którym przyszło im grać w tajemniczą grę. To w tym lesie przyjdzie im się zmierzyć z własnymi demonami. Będą wystawieni na próbę, pytanie tylko, czy pomyślnie przejdą tę trudną drogę.
Nie jestem pewna, czy są to pozytywne postaci. Myślę, że każdy z nas znajdzie trochę siebie w bohaterach "Gry". Nigdy nie wiadomo, w jakiej sytuacji się znajdziemy, a każde kolejne pasmo zdarzeń kształtuje naszą osobowość.
Po drugie historię "graczy" poznajemy z ich punktu widzenia. Ich przeszłość i to jak postrzegają innych członków gry. Autorka stworzyła trochę mroczną, ale i refleksyjną powieść, której finału nie sposób przewidzieć. Styl jest całkiem przyjemny, rozdziały dość długie, ale w większości każdy z bohaterów ma w nich swoje pięć minut. Niestety książka nie wywołała we mnie większych emocji i nie jestem w stanie stwierdzić, czym to do końca jest spowodowane. Może źle trafiłam z czasem, żeby ją przeczytać. Liczę jednak na to, że Wam przypadnie do gustu i będziecie mieli możliwość wyrażenia swojej opinii na temat "Gry".
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-09-28
gdziejatamksiazk
,,Ludzie zawsze pytają, dlaczego to robię. Dlaczego, dlaczego, dlaczego? Odpowiadam zawsze tak samo. Jeśli musisz pytać, nie jesteś gotowy, żeby poznać...
Trzy lata temu Laura ,,Strzała" Strzałkowska straciła wszystko. Teraz wraca do Polski, by zmierzyć się z przeszłością i wystartować w ,,Tatrzańskim Kacie"...