Pewnie większość pisarzy ma w przysłowiowej szufladzie nie jeden tekst, który nie został wykorzystany. A co zrobić z takimi tekstami? Gerald Durrell wydał je pod przewrotnym tytułem "Groch z kapustą i inne historie".
"Groch z kapustą i inne historie" to zbiór pięciu opowiadań. Urodziny, Dostawa żółwi, Kwestia wykształcenia, Kwestia awansu oraz Ursula nie znalazły swojego miejsca w innych książkach, dlatego autor zebrał je w ten osobliwy zbiór. Pierwsza z historii opowiada o pewnej urodzinowej wycieczce, która od początku nie szła zgodnie z planem. W drugiej poznajemy zamiłowanie kilkunastoletniego Gerarda do zwierząt. Opowiadanie Kwestia wykształcenia pokazuje przygotowania do wizyty ważnej osobistości podczas pobytu w Afryce. Kwestia awansu opowiada jakich atrakcji może dostarczyć pobyt w klinice specjalizującej się w leczeniu zaburzeń nerwowych, natomiast Ursula pokazuje jak ciekawe i nieprzewidywalne mogą okazać się spotkania z pewną dziewczyną. Każda z historii dzieje się w innym miejscu, w innym czasie i nie ma ze sobą nic wspólnego poza postacią autora, który jest jednym z ich bohaterów, czasem głównym, a czasem niemal niezauważalnym.
Gerald Durrell w zbiorze "Groch z kapustą i inne historie" odsłania przed nami kawałek własnego życia, choć nie zawsze jest ich głównym bohaterem. Dzięki tym opowiadaniom poznajemy nie tylko jego zamiłowanie do zwierząt, ale również do ludzi. Durrell dał się tu poznać jako wnikliwy obserwator. Swoje historie opowiada z lekkością, poczuciem humoru, dystansem do siebie i lekką nutą ironii. Każda z powieści biegnie spokojnym tempem, a duża jego część jest przeznaczona na opisy. Te opisy są bardzo plastyczne, dzięki czemu te historie stają się da nas jeszcze bardziej realistyczne. Opowiadania choć nie są często wybieraną przeze mnie formą czyta się przyjemnie, choć napisane zostały wiele lat temu.
Gerard Durrell w swoich opowieściach przede wszystkim skupia się na ludziach. Opisuje ich, opowiada ich historię, pokazuje różne cechy charakteru od tych pozytywnych do tych uznawanych jako wady. Pokazuje między innymi, że nasza własna próżność powoduje, że stajemy się łatwym celem manipulacji. Idealnie ten mechanizm został przedstawiony w opowiadaniu Dostawa żółwi czy Kwestia wykształcenia.
"Groch z kapusta i inne historie" to zbiór ciekawych opowiadań z życia pisarza. Czyta się je przyjemnie dzięki umiejętnościom wnikliwej obserwacji otoczenia Geralda i opisaniem ich z humorem i ironią. Myślę, że spodobają się wszystkim, którzy szukają krótkich, lekkich form.
Książkę otrzymałam w ramach akcji recenzenckiej wydawnictwa Noir Sur Blanc i lubimyczytać.pl
Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2025-01-29
Tytuł oryginału: Fillets of Plaice
Iwa90
,,Ogród bogów" to zwieńczenie "Trylogii z Korfu" Geralda Durrella i opowieści o chyba najbardziej ekscentrycznej brytyjskiej rodzinie, którą mogliście...
Gerald Durrell (ur. 1925), jeden z najpopularniejszych pisarzy brytyjskich. Przyszedł na świat w rodzinie niezbyt przywiązanej do stałego miejsca zamieszkania...