Okładka książki - Guard

Guard

Emocjonalna opowieść o miłości i walce o przetrwanie

"Guard" to fascynujący romans science fiction autorstwa Eweliny C. Lisowskiej, który zabiera czytelników w świat przyszłości, gdzie ludzkość musi zmierzyć się z obcymi istotami zwanymi "Zjawami" oraz obrońcami znaczonymi jako "GUARDs". Akcja książki rozgrywa się w roku 2122, w czasach odległych od naszej rzeczywistości, ale jednocześnie realistycznych i przemyślanych.

Główną narratorką jest bohaterka, która dzieli się swoją historią i uczuciami wobec tajemniczych obcych, którzy nagle pojawili się na Ziemi. To, co wyróżnia tę książkę, to zdolność autorki do budowania emocjonalnych więzi między czytelnikiem a bohaterami. Czytelnik może identyfikować się z niepewnością i strachem, jakie towarzyszą głównej bohaterce w obliczu nieznanego i potencjalnie niebezpiecznego świata. Lisowska doskonale oddaje uczucia bohaterki, czyniąc ją naprawdę trójwymiarową postacią.

Świat stworzony przez autorkę jest pełen intrygi i zagadek. Obce istoty – Zjawy – wprowadzają element tajemnicy i niepewności, co skłania czytelnika do chęci poznania więcej ich celów i motywacji. GUARDs, obrońcy ludzkości, również budzą ciekawość, zwłaszcza ze względu na swoją niezwykłą naturę.

Z mocnych stron tej książki należy wymienić jej zdolność do łączenia gatunków, jakimi są romans i science fiction. Autorka zręcznie balansuje między opisem relacji między bohaterami a dramatycznym tłem postapokaliptycznego świata, co czyni tę powieść nie tylko pasjonującą, ale także wzruszającą. W powieści znajdziemy także dynamiczne sceny akcji. W miarę jak Ellina odkrywa swoje zdolności i uczestniczy w konfliktach, czytelnicy zostają wciągnięci w ekscytujące i emocjonujące wydarzenia. Nie brakuje także momentów refleksji i rozważań nad tożsamością, miłością i poświęceniem. Autorce udało się zbalansować te różne elementy, tworząc kompleksową i fascynującą opowieść. Chciałabym jeszcze wspomnieć, że praca nad drugą częścią jest już w toku.

"Guard" autorstwa Eweliny C. Lisowskiej to wciągająca powieść, która łączy w sobie romantyzm i science fiction, oferując czytelnikom emocjonalną podróż przez nieznany i fascynujący świat. Jeśli jesteś miłośnikiem książek, które skupiają się zarówno na relacjach międzyludzkich, jak i tajemniczych intrygach w futurystycznym świecie, to ta pozycja z pewnością Cię zainteresuje.

Informacje dodatkowe o Guard:

Wydawnictwo: Romanse
Data wydania: 2023-08-15
Tytuł oryginału: Guard
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: romans science fiction polskie romanse romans

Zobacz opinie o książce Guard

Kup książkę Guard

Mówił o mnie tak pięknie, jakby już kiedyś znał język miłości, jakby miał to wszystko zapisane w genach i teraz razem ze mną odkrywał zakodowany w nich szyfr życia.

Patrzenie mu w oczy powodowało mimowolne łaskotanie uciążliwych motyli, które nie chciały się wyprowadzić z mojego żołądka.

Więcej cytatów z tej książki

Walerian i Róża
Ewelina C. Lisowska 0
Okładka ksiązki - Walerian i Róża

Hrabia Walerian Orłowski jest od wielu lat jest zakochany w baronównie Angelice Dulskiej, która wciąż wodzi go za nos. Na pewnym balu, ten zakochany desperat...

NOWY EDEN Powrót Raju utraconego
Ewelina C. Lisowska 0
Okładka ksiązki - NOWY EDEN Powrót Raju utraconego

Siedem dni ciemności, koniec świata, koniec zła. A później nastaje nowy świat. Wiara Wabel ma za zadanie zbadać miejsce, gdzie powstał Nowy Eden, rajska...

Opad
Opad