Okładka książki - Ha-Ga. Obrazki z życia

Ha-Ga. Obrazki z życia

Anna Gosławska-Lipińska zmarła 14 kwietnia 1975 roku. Była jedną z pierwszych polskich karykaturzystek. Artysta grafik, laureatka Złotej Szpilki z Wawrzynem za całokształt twórczości, ilustratorka książek dla dzieci. Znana pod pseudonimem Ha-Ga artystka przez ponad 40 lat prowadziła w "Szpilkach" cykl ilustracyjny. Składał się on z niewielkich rysunków opatrzonych dialogami. Jej znakiem rozpoznawczym były wyłupiaste oczy malowanych tam postaci.

Jak sama o sobie mówiła - rysowniczką została przez przypadek. Jak do tego doszło?

Rzadko czytam biografie. W tym przypadku zainteresowała mnie postać artystki, która współpracowała z wydawnictwem "Świerszczyk" (czy jest ktoś kto choć raz nie miał w rękach tego czasposma?) oraz ilustrowała książki Brzechwy czy Tuwima.

Autorka przybliża czytelnikowi postać ilustratorki od wczesnego dzieciństwa po dzień jej śmierci. I trzeba przyznać, że wykonała kawał dobrej roboty. Oprócz informacji o samej artystce dowiadujemy się jak żyło się w tamtych czasach.

Z dużym zainteresowaniem czytałam o tym jak doszło do tego, że Anna, którą od dziecka nazywano Haneczką zajęła się rysowaniem, jak doszło do jej ślubu z Erykiem, jak wyglądało ich wspólne życie, jakie łączyły ich relacje, jak wyglądał przebieg jej kariery. Z ciekawością czytałam jak wyglądała praca w wydawnictwie w czasach II wojny światowej.

W książce zamieszczono mnóstwo zdjęć z prywatnych albumów rodziny, ilustracji rysowniczki oraz listów, które wymieniała z mężem, co dodatkowo wzbogaciło biografię.

Jaka była Ha-Ga? Co o niej myślał Gombrowicz, a jak ją wspomina Beata Tyszkiewicz?

Bardzo ciekawa propozycja, dzięki której przybliżycie sobie postać tej wspaniałej artystki.

Informacje dodatkowe o Ha-Ga. Obrazki z życia:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: zaczytanababka

Tagi: biografie

Zobacz opinie o książce Ha-Ga. Obrazki z życia

Kup książkę Ha-Ga. Obrazki z życia

Jak oni pracują? Rozmowy z polskimi twórcami
Agata Napiórska0
Okładka ksiązki - Jak oni pracują? Rozmowy z polskimi twórcami

Kulisy pracy kreatywnych umysłów Andrzej Sapkowski siada do pisania już o ósmej rano niczym urzędnik, Jacek Dehnel woli pracować spontanicznie...

Jak oni pracują 2
Agata Napiórska0
Okładka ksiązki - Jak oni pracują 2

Jakie rytuały towarzyszą pracy twórczej Moniki Brodki, Agaty Bogackiej, Katarzyny Kozyry czy Zygmunta Miłoszewskiego? Już jesienią ukaże się druga...

Opad
Opad