How Does It Feel? Światło i mrok

Tom 1 cyklu Światło i mrok

zwrotami akcji. Wykreowani bohaterowie, których mamy przyjemność poznać są wielowymiarowi, różnorodni, a ich charaktery niebanalne i niepowtarzalne. Zdecydowanie każdy z nich wyróżnia się. Osadzenie akcji w świecie elfów od razu mnie zafascynowało, bardzo lubię powieści z tym motywem i ten element sprawił, że przedstawiony świat nabrał niesamowitej barwy i głębi. Jeneane bardzo dobrze go wykreowała. Dwór Mrocznych Elfów jest pełen ciemności i zła, które wyraźnie zostały nakreślone. Niebezpieczeństwo, które czyha tam na każdym kroku, jest mocno odczuwalne. I chociaż jest to motyw, który dość często pojawia się w powieściach fantasy, to jednak O'riley wykreowała go w sposób oryginalny, z dbałością o szczegóły, które nadają całemu uniwersum wyjątkowego charakteru.

Jednym z niewątpliwych atutów książki, o którym już wspominałam, są zaskakujące zwroty akcji. W momencie gdy czytelnikowi wydaje się, że przewidział fabułę, autorka odwraca akcje o 180 stopni i wprawia w osłupienie. Ani na moment nie nudziłam się podczas poznawania historii o Callie i Mendaxie. Styl autorki również przyczynia się do pozytywnego odbioru powieści. Jest lekki, przyjemny, a dialogi naturalne i niewymuszone. Miałam problem, aby oderwać się od lektury. Na uznanie zasługuje również wplatanie elementów botaniki, które widać, że zostały dobrze zbadane przed wykorzystaniem, bowiem autorka pasjonuje się tym tematem. Na początku myślałam, że będzie to tylko fascynacja głównej bohaterki, jej praca i nieco nudnawy element bez celu, jednak w próbach o przetrwanie wiedza o przyrodzie świetnie została wykorzystana. Świadomość i posiadanie informacji o otaczającym świecie, roślinach i zwierzętach staje się narzędziem przetrwania, a ich rola w walce o życie bohaterki dodaje książce wyjątkowego charakteru i oryginalności.

"How does it feel? Światło i mrok." to książka, która z całą pewnością spodoba się fanom fantastyki, którzy lubią nieco mroczne powieści, w których pojawia się wątek romantyczny. Autorka oferuje tutaj wszystko, czego osobiście oczekuję od dobrej powieści fantasy: dobrze wykreowany świat, ciekawe wątki, zwroty akcji, wielowymiarowi bohaterowie o interesujących usposobieniach i nietypowe motywy. Po jej poznaniu ciężko przejść do porządku dziennego i zdecydowanie zostaje w pamięci. Serdecznie polecam i zachęcam do sięgnięcia po nią.

Informacje dodatkowe o How Does It Feel? Światło i mrok:

Wydawnictwo: Jaguar