Okładka książki - Hurt/Comfort

Hurt/Comfort

Artur ma 18 lat, ale nie wie jeszcze wielu rzeczy. Nie ma pojęcia, jak rozmawiać z własnym ojcem, gdzie jest jego matka oraz w jaki sposób zda maturę z polskiego.
Wie natomiast, jak udawać, że nie słyszy w autobusie, gdy zaczepi go ktoś obcy.
Janek natomiast ma pełną świadomość tego, czego chce od życia. Brata, który nie ignoruje jego istnienia, mniej żenujących rodziców i przydałoby się też zdać maturę z matematyki. Ale chce też przede wszystkim zwrócić na siebie uwagę jakiegoś miłego chłopaka.
Najlepiej takiego, który odpowiada w autobusie odpowiada tylko na migi.
Nie sądziłam, że akcja tej książki aż tak mnie wciągnie! Kiedy do niej usiadłam i zaznajomiłam się już z bohaterami oraz historią, totalnie nie mogłam się oderwać!
Autorka fantastycznie przedstawia problemy polskich licealistów, takie jak np. niedziałające w zimę kaloryfery, czy problemy z różnymi przedmiotami w szkole.
Bardzo podobało mi się wspaniałe podejście do takich tematów, bo opisy szkoły i przeżycia uczęszczających do niej osób były bardzo trafne.
Jeżeli chodzi o bohaterów, to rzadko możemy spotkać kogoś takiego jak Artur. Nie jest on idealny - ma wiele problemów, lęków, traum oraz problemów z akceptacją zarówno w swojej głowie, jak i pod względem bycia w społeczeństwie. Boi się wielu rzeczy i nie za bardzo rozumie sygnałów i tego, co się dzieje wokół niego. Ale to było opisane w taki szczery i prawdziwy sposób! Każde niezrozumienie czegoś, co zarówno my, jako czytelnicy, jak i bohaterowie wyłapali od razu, a on zastanawiał się przez chwilę, o co może chodzić i ostatecznie i tak nie wiedział...
To było takie super! Wszystkie reakcje i jego niezrozumienie wielu rzeczy było tak bardzo naturalne!
Dlatego najbardziej polubiłam właśnie tego bohatera, ale tutaj nie ma za bardzo, kogo nie lubić. No może oprócz Anity.
A relacja pomiędzy Arturem i Jankiem?
To było coś pięknego.
Jest to po prostu historia o zrozumieniu, akceptacji, szczerym uczuciu i dążeniu do szczęścia.
Wspaniała historia.
Ocena: 8/10

Informacje dodatkowe o Hurt/Comfort:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2020-09-02
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Julka2021

Tagi: bóg Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Hurt/Comfort

Kup książkę Hurt/Comfort

Domestic Fluff
Weronika Łodyga0
Okładka ksiązki - Domestic Fluff

Powrót bohaterów bestsellera Hurt/Comfort! Tym razem w odsłonie graficznej. Magda, najlepsza przyjaciółka Artura, dowiaduje się, że nowa żona jej taty...

Angst with happy ending
Weronika Łodyga0
Okładka ksiązki - Angst with happy ending

Życie siedemnastoletniego Aleksandra nie jest usłane różami. W domu wciąż brakuje pieniędzy, mama zaharowuje się w kolejnych pracach, a przy jego...