Filozofia często kojarzy nam się z czymś trudnym, a wcale taka nie jest, każdy z nas może zostać filozofem, szczególnie dzieci, które są ciekawe świata, mają wybujałą wyobraźnię i często nietypowe pomysły.
I bądź tu mądry to książka z bajkami filozoficznymi, jest ich aż siedem i każda nawiązuje do życia innego filozofa, Sokratesa, Platona, Arystotelesa, Marka Aureliusza, Kartezjusza, Kanta oraz Wittgensteina. Każda z tych bajek jest inna i wszystkie historie raczej nie mogłyby wydarzyć się w prawdziwym życiu, ponieważ są dość fantastyczne, w większości opowieści bohaterami są dzieci, ale nie tylko. Razem z bohaterami uczymy się tego, co jest najważniejsze w życiu, często nie dostrzegamy tego, co posiadamy, tylko pragniemy czegoś niedostępnego, a inne nie znaczy lepsze. Często też źle postrzegamy innych ludzi lub dane sytuacje, działamy zbyt emocjonalnie, a kiedy dłużej nad tym pomyślimy lub spróbujemy zrozumieć innego człowieka, dochodzi do nas fakt, że sami źle odebraliśmy to, co nas spotkało.
Bardzo podoba mi się to, jak bohaterowie radzili sobie z danymi sytuacjami, wykazali się niesamowitą odwagą, determinacją, pomysłowością i nie poddawali się, nawet kiedy już nie mieli siły. Te historie pokazują dzieciom, że powinny zawsze dążyć do obranego celu, nigdy się nie poddawać i szukać rozwiązań, które sprawią, że nawet najtrudniejsze problemy staną się tylko wspomnieniem. Przy okazji po każdym opowiadaniu poznajemy jednego filozofa, mamy opis, czym się zajmował, napisany jakiś słynny cytat, który padł z jego ust, ciekawostki z jego życia, a nawet pytania, nad którymi możemy zastanowić się całą rodziną, które dotyczą danej historii.
Jest to bardzo wartościowa książka, którą mogą czytać dzieci, ale też dorośli, na pewno można z niej dużo wyciągnąć wartości, które dodadzą nam skrzydeł do działania.
Wydawnictwo: eSPe
Data wydania: 2023-11-06