*współpraca reklamowa*
Miałam ochotę na lekką i przyjemną lekturę, taką też właśnie dostałam, do tego była nieco nietypowa, jednak wzbudziła pozytywne uczucia. Komedia romantyczna inna niż wszystkie to zdanie idealnie opisuje tę książkę, w której znajdziemy nie tylko elementy komedii i dziwnego romansu, ale też wątki poświęcone książkom, księgarniom ale także elementom filmowym.
April, singielka szukająca miłości, zdobywa się na niekonwencjonalne działanie, w jednej z książek zostawia liścik do mężczyzny pracującego w ulubionej księgarni. Liścik jednak nie trafia do Westleya, a do Laury, samotnej i zapracowanej matki. Kobieta zakłada, że wiadomość jest do niej i podejrzewa, że nadawcą jest przystojny pracownik księgarni, gdzie kupiła książkę. Bohaterowie zaczynają tkwić w dziwnym trójkącie miłosnym, o którym żadne z nich nie ma pojęcia,a w szczególności Westley, który nie ma pojęcia czego chcą od niego nieznane mu kobiety.
To historia, przy której dobrze spędziłam czas, była lekka, zabawna z wieloma ciekawymi wątkami i motywami, o bardzo oryginalnej fabule, a co najbardziej mi się podobało to połączenie wątków dotyczących księgarni i filmowych. Akcja powieści rozgrywa się głównie w księgarni, gdzie rozpoczyna się nietypowa relacja, od samego początku jako czytelnicy niby wiemy, jak ta relacja się zakończy, autorka nam tutaj nieco namieszała i z relacji romantycznej stworzyła podwaliny wspaniałej przyjaźni. Oprócz tej nietypowej przypominającej trójkąt miłosny relacji, w książce dzieje się dużo. Niczego nieświadomy Westley zostaje wmanewrowany w odgrywanie roli w filmie, który kręcony jest w księgarni. Więc przy okazji lektury podpatrujemy kulisy jego powstawania, oraz koleje afery z tego tytułu wynikające. Pojawiają się też wątki poświęcone innym pracownikom księgarni, dowiadujemy się o nich czegoś więcej, poznajemy ich marzenia czy problemy, choć nie jestem przekonana czy to było potrzebne. Dla mnie to była taka odskocznia od głównej fabuły.
Książka napisana poprawnie, wyraźnie odzwierciedlone są w niej elementy komedii romantycznej, są nietypowe pomysły, wyidealizowana miłość, jakieś podchody, skomplikowane relacje, aferki, dramy, ale też spora dawka dobrego humory, jako że ja nie jestem fanką komedii to pojawiły się też te elementy, które w tym gatunku mnie irytują. Książkę przeczytałam dosyć szybko, bo w kilka godzin, troszkę się pośmiałam troszkę poirytowałam, nieco zdziwiłam, ale większych emocji ta opowieść we mnie nie wzbudziła i raczej niedługo zostanie w mojej pamięci. Jak dla mnie było po prostu dobrze, ale jednocześnie bez polotu.
To historia lekka i przyjemna, idealna na jeden wieczór, na poprawę humoru może i na zastój czytelniczy, nie wymaga ona zbytniego zaangażowania. Największym atutem była oryginalność, bo z czymś takim ja osobiście nigdy dotąd się nie spotkałam. Dla mnie taka troszkę bez polotu ale fani lekkich powieści powinni być zadowoleni.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Storybook Ending
olilovesbooks2
Niezwyczajna komedia romantyczna Seattle. April, Laura i ON, Westley, tkwią w miłosnym trójkącie - ale żadne z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Zwłaszcza...