Okładka książki - Idealne zakończenie

Idealne zakończenie

Bardzo szkoda, bo może ta książka miała ciekawe zakończenie, to jednak całościowo była nijaka. Nie poczułam sympatii (antypatii też nie) do bohaterów, nie poczułam żadnych emocji, było nudno i monotonnie. Trochę też jestem zniesmaczona faktem, że pierwsze zdanie w opisie tej książki brzmi" April, Laura i ON, Westley, tkwią w miłosnym trójkącie — ale żadne z nich nie zdaje sobie z tego sprawy". Przepraszam,w czym tkwią? Jeśli już to w duecie, bo facet nie miał bladego pojęcia co się wokół niego dzieje, bla-de-go. Równie dobrze może ja, czy Ty też tkwimy w takim trójkącie, tylko zwyczajnie nie zdajemy sobie z tego sprawy, who knows? Absurd.

✨️Kto pokocha?

Jestem pewna, że są osoby, którym ta książka przypadła do gustu. Jeśli lubisz spokojne obyczajówki, które stawiają na wewnętrzne życiowe rozterki i traktują o relacjach oraz codzienności, to możliwie, że dostrzeżesz w tej historii coś, czego ja nie umiałam zauważyć. Na plus zasługują tu motyw kameralnej księgarni i ciekawe zakończenie, to chyba jedyne co w tej powieści oceniam pozytywnie.

✨️Za co pokochasz?

Może za sam pomysł na fabułę, bo ten naprawdę ma potencjał — szkoda tylko, że całość została pokazana w tak miałki sposób. Jeśli nie przepadasz za romansami, ale lubisz obyczajówki lub po prostu historie o codzienności i relacjach, to jest szansa, że Ci się spodoba. Bo uwaga, to w żadnym aspekcie nie jest romans. Trójkąt miłosny wspomniany we wstępie to chyba tylko chwyt marketingowy.

✨️Czy ja pokochałam?

Nie bardzo. Oczekiwałam emocji, emocji, emocji i kapkę humoru, a dostałam figę z makiem.

✨️Czy polecam?

Myślę, że jest mnóstwo innych książek, które chętniej bym poleciła. To nie tak, że ta historia jest kompletnie do niczego, bo jest refleksyjna, spokojna, ma klimat małej księgarni, klimat planu filmowego, tylko w moim odczuciu, porównując tę powieść do jej podobnych, to zajmuje ona miejsce gdzieś na szarym końcu. Nie dała mi nic, co sprawiłoby, że mogłabym zapamiętać coś więcej niż to, że była taka meh.

✨️O czym jest?

Historia April, Laury i Westley zaczyna się od niewinnego liściku zostawionego w książce. April tęskni za miłością, w przypływie emocji zostawia w jednej z książek liścik skierowany do Westleya. Trafia na niego Laura – zapracowana samotna matka. Kobieta dopisuje swoją własną interpretację, w której to właśnie przystojny pracownik księgarni jest jego autorem. Westley, potencjalny odbiorca i domniemany adresat listów o niczym nie ma pojęcia. Historia przybiera zaskakujący obrót, kiedy obie kobiety postanawiają się z nim spotkać.

Informacje dodatkowe o Idealne zakończenie:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Storybook Ending
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Idealne zakończenie

Kup książkę Idealne zakończenie

Idealne zakończenie
Moira Macdonald0
Okładka ksiązki - Idealne zakończenie

Niezwyczajna komedia romantyczna Seattle. April, Laura i ON, Westley, tkwią w miłosnym trójkącie - ale żadne z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Zwłaszcza...