🪷🪷🪷 Recenzja 🪷🪷🪷
Moira Macdonald – „Idealne zakończenie”@notquitemoirarose
Wydawnictwo: Muza@wydawnictwomuza
🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷
Jeśli kiedykolwiek zostawiliście w książce bilecik, paragon albo „ważną myśl na później” i przez sekundę przemknęło Wam przez głowę: a co, jeśli ktoś to znajdzie? to „Idealne zakończenie” Moiry Macdonald pokazuje, że z takiej drobnostki może wyniknąć całkiem solidne zamieszanie. I bardzo udana komedia romantyczna.
Jest Seattle, jest przytulna księgarnia, jest jeden niewinny liścik, który psuje absolutnie wszystko, oraz dwie kobiety i jeden mężczyzna, który jest miły, uroczy i… kompletnie nieświadomy, że właśnie występuje w rom-comie. Westley to ten typ bohatera, któremu można by machać emocjami przed nosem, a on zapytałby, czy to element scenografii do filmu.
April zostawia liścik w książce, Laura go znajduje, Westley nie wie nic, a czytelnik wie wszystko i bawi się jak na najlepszej komedii omyłek. Ten kontrast między wiedzą czytelnika a totalną niewiedzą bohaterów działa tu rewelacyjnie i sprawia, że strony przewracają się same, bo przecież musi się w końcu wydać… prawda?
🌺 Co znajdziemy w książce:
❤️🔥 jednej książki i jednego liściku, który uruchamia lawinę zdarzeń
❤️🔥 nietypowego trójkąta miłosnego, o którym nikt z zainteresowanych nie ma pojęcia
❤️🔥 humoru sytuacyjnego bez żenady
❤️🔥 dwóch zupełnie różnych bohaterek, które łączy więcej, niż przypuszczają
❤️🔥 uroczego, lekko zagubionego bohatera męskiego
❤️🔥 wątku filmowego i zakulisowego chaosu
❤️🔥 miłości do książek i czytania w najczystszej postaci
To jednak nie jest historia o klasycznym „kto z kim i dlaczego”. Bardziej o tym, że życie rzadko układa się według planu, a idealne zakończenie bardzo często wygląda zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażaliśmy. Dużo tu ciepła, subtelnego humoru i serca, które nie jest nachalne, tylko podane z wyczuciem.
Ogromny plus za księgarnię i wszystkie książkowe smaczki historie chowające się między stronami to mój osobisty czytelniczy kryptonit. A wstawki o tym, co ludzie zostawiają w książkach? Absolutne złoto. Od teraz każdą używaną książkę będę oglądać jak detektyw na miejscu zdarzenia.
Styl Moiry Macdonald jest lekki, naturalny i bardzo „ludzki”. Bez patosu, bez dramatyzowania, za to z humorem, który nie krzyczy, tylko dyskretnie puszcza oko do czytelnika. Bohaterowie są niedoskonali, momentami zagubieni, ale przez to autentyczni i łatwi do polubienia.
„Idealne zakończenie” to nie jest wielka miłosna epopeja. To raczej sympatyczny, ciepły chaos z liścikiem w roli głównej. I właśnie za to ją polubiłam bo czasem najlepsze historie zaczynają się od absolutnie złego założenia… i kończą się dokładnie tam, gdzie trzeba. 💕📚
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Storybook Ending
Magdalena Grzejszczyk
Niezwyczajna komedia romantyczna Seattle. April, Laura i ON, Westley, tkwią w miłosnym trójkącie - ale żadne z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Zwłaszcza...