Okładka książki - Iluzje Royal

Iluzje Royal

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem EditioRed*

Jak zawsze widząc nazwisko autorki z ogromnym optymizmem i ekscytacją przechodziłam do lektury. Zarówno okładka jak i opis dawały mi nadzieję na fantastyczna historię, no ale już po kilku pierwszych stronach wiedziałam, że coś mi w tej książce nie pasuje, to uczucie towarzyszyło mi niemal przez całą powieść i przez to na koniec zostałam z mieszanymi uczuciami.

Royal to osoba, której los od samego początku nie sprzyjał. Wychowywana przez matkę w późniejszym czasie wraz z ojczymem, po śmierci matki, zamiast do ojczyma trafia do zachłannej rodziny zastępczej, która ma chrapkę na jej fundusz powierniczy. W chwili gdy kończy osiemnaście lat zostaje wyrzucona z domu, udaje się do jedynej osoby, którą uważała za rodzinę, na miejscu zaś odkrywa nowe fakty, które wprowadzają ją na drogę iluzji, powierzchownych osądów, kłamstw i tajemnic, ale też pojawia się nadzieja na lepszą przyszłość, w którą chce zabrać ją Jackson.

Motywem przewodnim tej powieści są tytułowe iluzje, i muszę przyznać, że jest ich tutaj sporo. Iluzje towarzyszą głównej bohaterce niemal przez całe życie, a my sukcesywnie poznajemy zarówno te stare jak i te nowe. Ten motyw jest szeroko rozbudowany, wzbogacony o wiele innych ciekawych wątków, które mają za zadanie jeszcze szerzej pokazać zarówno działanie jak i potęgę iluzji. Tylko, że poza tą iluzją, tymi pozorami normalności, do której dąży bohaterka, pozostałe tematy i wątki, są raczej luźne i mam wrażenie, że nieco niedopracowane. Fabuła jest prosta i raczej płytka, nie wzbudziła we mnie większych emocji, co więcej była dość mocno przewidywalna, nawet pomimo zastosowania kolejnych iluzji, którymi karmiła się Royal.

Książka opisana jako dark, jak dla mnie to określenie trochę nad wyrost, owszem pojawia się kilka wątków poświęconych nielegalnym interesom, kilka wątków związanych z intrygą, prześladowaniem czy różnego typu problemami, ale jak na dark jest tego wszystkiego stanowczo za mało, kolokwialnie mówiąc za mało darka w darku. Fabuła była raczej dynamiczna, działo się dużo i pojawiły się naprawdę ciekaw wątki, tylko że zabrakło ich rozwinięcia, to powieść pełna ogólników gdzie wszytko rozgrywa się w ekspresowym tempie. Ja jestem nieco rozczarowana tą książką, spodziewałam się czegoś bardziej zajmującego, czegoś z napięciem i szalonymi zwrotami akcji, takimi jakie dotychczas znałam z powieści tej autorki. Sam wątek romantyczny też wydawał mi się taki troszkę wprowadzony na siłę, nie czułam chemii pomiędzy bohaterami, nawet pomimo pojawienia się mojego ukochanego agegap i w pewnym sensie enemies to lovers, ta relacja mnie nie porwała, była nijaka i płaska, bez emocji i głębi uczuć.

Książka mnie nieco zawiodła, ale mimo to oceniam ją jako dobrą, choć fabuła mnie nie do końca porwała i w mojej opinii dość bardzo czepiam się o szczegóły, to jednak książka zasługuje na uwagę. Potencjał był duży, co więcej porusza ona ciekawe tematy, jest napisana w bardzo dobrym stylu, który sprzyja szybkiemu i przyjemnemu czytaniu. To lektura lekka, nie wymagająca zaangażowania, taka książka jak ja to mówię na szybko, bo można ją przeczytać w kilka godzin i jeżeli ktoś lubi lekkie i mało zobowiązujące opowieści to dobrze przy niej spędzi czas. Było dobrze, ale mogło być zdecydowanie lepiej.

Informacje dodatkowe o Iluzje Royal:

Kup książkę Iluzje Royal

Vendetta. Leo Renado
Anna Wolf0
Okładka ksiązki - Vendetta. Leo Renado

Anna Wolf powraca z nową serią mafijną. Renado nie jest kimś, z kim warto zadzierać, o czym niektóre osoby zapominają. Leo dowiaduje się, że zawiązano...

Piekielne miejsce
Anna Wolf0
Okładka ksiązki - Piekielne miejsce

Ona chce być wreszcie wolna, on chce o niej zapomnieć, ale życie ma wobec obojga inne plany Samantha Baker nie ma zamiaru dłużej godzić się na współpracę...