Okładka książki - Imię śmierci

Imię śmierci

Tom 2 cyklu Seria bielska

Pani Greń kolejny raz udowodniła, że jest świetna pisarką kryminałów!
Czytając powieść, przypomniała mi się inna, która czytałam już jakiś czas temu "Kasztanowy ludzik" Sveistrup Soren. Obie mają kilka punktów wspólnych. Czytałam i oglądałam, bo doczekała się ekranizacji pod tym samym tytułem. Znacie? Warto sięgnąć ☺️
Wracając do naszej powieści. Tytułowe "Imię śmierci" niewątpliwie brzmi Dorota. Dlaczego? Bo ofiary naszego mordercy mają tak na imię. Nieprzypadkowo sprawca wybierał kobiety o tym imieniu. W powieści toczą się, równolegle do prowadzonego śledztwa przez pana Jagielskiego, perypetie przyjaciółek Justyny, Lucyny i Igi, która poznaliśmy już w pierwszym tomie serii bielskiej "Północna zmiana". Jedna z nich, Justyna, jest ofiarą swojego męża, kata i przemocowca który wyraźnie ma problemy natury psychicznej. W końcu zdobywa się na odwagę i porzuca męża. Jednak rozwód a odejście od niego to dwie różne sprawy, czego Justyna boleśnie doświadczy. Wracając do śledztwa seryjnych morderstw. Nasz sprawca jest świadomy tego co robi i prowadzi z policjantami grę, w której stara się zepchnąć podejrzenia na Rajnera, milicjanta i wdowca po zamordowanej Dorocie, pierwszej ofierze. Ta gra ma też inny wymiar. Sprawca pozostawia po sobie ślad, 21 ran kłutych na ciele ofiary. Przypadkowa liczba?
Ale jak to w kryminałach bywa, po nitce do kłębka. Czytelnik odkrywa prawdę, zdając się na z pozoru nic nie znaczące szczegóły, które przynoszą rozwiązanie zagadki. Czy Pan Jagielski w porę odnajdzie sprawcę i zapobiegnie kolejnym morderstwom? Czy Justyna w końcu wyswobodzi się od okrutnego męża? Kto jej w tym pomoże?
Powieść Pani Greń, osadzona w latach 80.świetnie oddaje klimat tamtych czasów,. Dobrze skonstruowana historia kryminalna, wyraziści bohaterowie oraz rozwiązanie które zaskakuje-to gwarantuje ciekawą lekturę. "Imię śmierci" porusza ważny temat przemocy w rodzinie i toksycznych relacji które sieją zagrożenie i zniszczenie. Kat ma ciche przyzwolenie na przemoc, ponieważ ludzie nie reagują na to co dzieje się między nim a ofiarą.

Informacje dodatkowe o Imię śmierci:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2022-08-24
Dodał/a opinię: Aneta Dąbrowska

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Imię śmierci

Kup książkę Imię śmierci

- Bo najważniejszy jest człowiek - mruknął.

Zaskoczona Dorota zwróciła ku niemu zaciekawione, chociaż pełne lęku spojrzenie i zapytała nieśmiało:

- Jaki człowiek?

- Każdy. Nie ma czegoś takiego jak zrządzenie losu, podszept diabła czy wola boska. To człowiek decyduje o swoim życiu, o tym, kim jest i jaki jest.

Nie było źle, ale przy tej okazji odnotował, że nad paskiem spodni pojawił się zaczątek wypukłości. Na razie ledwo zauważalny, co nie znaczyło, że nie zechce szybko się rozrosnąć.

Więcej cytatów z tej książki

Gasnące światło
Hanna Greń0
Okładka ksiązki - Gasnące światło

Tego, kto przeszedł przez najgęstszy mrok, nie przerazi żadna ciemność. Była listopadowa noc, gdy dwóch mężczyzn włamało się do domu rodziny Butkiewiczów...

Uśpione królowe
Hanna Greń0
Okładka ksiązki - Uśpione królowe

Sprzedałem jej sen. Cudowny, wieczny sen. Przedtem grzeszyła, teraz śpi szczęśliwa. Odkupienie poprzez cierpienie, sen przez śmierć. Sprzedawca Snów jest...