Shay zostaje porzucona w dniu w³asnego ¶lubu. Dziewczyna nie ma jednak czasu na rozmy¶lanie o byciu niedosz³± ¿on±, bo nied³ugo po tym wydarzeniu dostaje informacjê, ¿e jej przybrana babcia przekaza³a jej w testamencie farmê tulipanów. Aby Shay mog³a zatrzymaæ farmê, wed³ug wytycznych z testamentu, musi w ci±gu roku wyj¶æ za m±¿ i zamieszkaæ w miasteczku Friednship. Co jej zosta³o do stracenia? Pakuje kartony i wyrusza do stanu Rhode Island. Na miejscu okazuje siê, ¿e farm± zajmuje siê jej dawny przyjaciel, Noah. Mê¿czyzna proponuje jej ¶lub, aby mog³a zatrzymaæ farmê, a kiedy ju¿ testament siê uprawomocni, wezm± rozwód. Czy to faktycznie bêdzie takie proste?
"In a jam" to ma³omiasteczkowy romans z motywem fake dating. Historia Noah i Shay to uroczy slow burn, który pokochaj± romansiary i fanki d³ugorozwijaj±cych siê relacji miêdzy postaciami. Momentami klimat tej ksi±¿ki przypomina³ mi ten z serii "Knockemout" autorstwa Lucy Score, wiêc je¶li lubicie tamte powie¶ci, ta równie¿ powinna Wam przypa¶æ do gustu. I bez w±tpienia to wydanie ma jedne z najs³odszych barwionych brzegów, jakie widzia³am!
Zacznê od tego, co nie bardzo przypad³o mi do gustu, a pó¼niej pójdê w zachwyty, bo w ogólnym rozrachunku podoba³a mi siê ta ksi±¿ka, jednak mam do niej dwie uwagi, które przeszkadzaj± mi w ca³kowitym i bezwarunkowym pokochaniu jej. Pierwsze ale, to ma³a bohaterka, siostrzenica Noah, Gennie. Rozumiem, ¿e jako dziecko przesz³a o wiele za du¿o jak na swoje kilka lat, jednak ta postaæ opanowa³a ca³± fabu³ê. Nie do¶æ, ¿e by³a irytuj±ca, to chwilami zastanawia³am siê, czy to przypadkiem nie ona ma byæ g³ówn± bohaterk± tej ksi±¿ki. Na szczê¶cie im bli¿ej koñca, tym postaæ Gennie nie by³a tak ekspansywna. Drugie ale nale¿y siê zbyt wolnemu tempu akcji. Po dobrym, wci±gaj±cym pocz±tku przysz³a stagnacja, która zdawa³a siê nie mieæ koñca. Kiedy jednak przebrnie siê przez ten etap, to historia zaczyna robiæ siê urocza, budz± siê emocje, relacja miêdzy Noah a Shay nabiera barw, a akcja siê rozkrêca. I teraz przechodzimy do zachwytów!
Pozornie udawany zwi±zek dwójki g³ównych postaci jest wprost przeuroczy. Noah - jego nie¶mia³o¶æ nabiera na sile, kiedy po latach spotyka Shay, na co dzieñ staje na g³owie, aby stworzyæ dom swojej siostrzenicy, a przy tym prowadzi rodzinny biznes, robi d¿emy i piecze chleby, dla dobra dziewczynki porzuci³ dobr± pracê na Wall Street. Shay - w ¿yciu by³a opuszczana wielokrotnie, czuje siê bardzo samotna, choæ wcale na tê samotno¶æ nie zas³uguje, jest cudown± nauczycielk± i nieco zagubion± dziewczyn± z wielkiego miasta.
Teraz musi zmierzyæ siê z farm± tulipanów i testamentem przybranej babci. Ta dwójka odnalaz³a siê ponownie po latach i od razu staje na ¶lubnym kobiercu.
Nawet nie zdaj± sobie sprawy z tego, ¿e to nie intratny uk³ad, a prawdziwa mi³o¶æ ich do tego pchnê³a. Mi³o¶æ, o której d³ugo nie mówi± g³o¶no, mimo i¿ skrywa siê ona od zawsze w ich sercach. Relacja Noah i Shay jest wprost urocza! On mo¿e nadu¿ywa nazywania j± ¿on± na niemal ka¿dym kroku, ale umówmy siê, mo¿na przymkn±æ na to oko, bo dziêki tej parze "In a jam" jest powie¶ci±, która pokazuje oblicze zwi±zku w literaturze z innej, niesztampowej perspektywy.
Dajê tej historii du¿ego plusa za po³±czenie romansiarskich motywów z w±tkiem samotnego rodzica wychowuj±cego krn±brne dziecko. Super, ¿e autorka wplot³a w tre¶æ te¿ te trudne kwestie, sprawiaj±c, ¿e sta³a siê ona wielowymiarowa, a nie tylko zabawna, romantyczna i namiêtna, ale równie¿ sk³aniaj±ca do refleksji.
Czy polecam? Why not? Polecam! Ta niespieszna ma³omiasteczkowa powie¶æ skradnie niejedno serce. Czytaj±c tê ksi±¿kê przeniesiecie siê na niezwyk³a farmê, z której nie bêdziecie chcieli wracaæ, tego mo¿ecie byæ pewni. A oprócz tego TO wydanie jest przeboskie, przepiêkne i nie koñczy siê tylko na barwionych brzegach, bo ¶rodek równie¿ zachwyca.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-08-14
Tytu³ orygina³u: In a Jam
Doda³/a opiniê:
zaczytania
Zdradzona. Zraniona. Gotowa na zemstê. Dla Emme Ahlborg wszystko koñczy siê w jednej chwili -kiedy odkrywa, ¿e jej ch³opak od miesiêcy j± ok³amywa³....