Okładka książki - Irena

Irena

Powieść niestety mnie zawiodła. Język w założeniu miał być lekki, a wyszedł kolokwialny. Drażniły mnie zwroty "callnąć" (kto tak mówi w dzisiejszych czasach? Chyba nawet gimnazjaliści nie używają tego zwrotu). Celowe błędy ortograficzne "monsz" zamiast "mąż". Halo, bohaterką jest niepełnosprawna intelektualnie nastolatka?! Pozostawiając już warstwę językową, skupmy się na bohaterkach: seniorce Irenie, Dorocie (rozchwianej emocjonalnie, tłumaczącej swoje nastroje menopauzą; ona również jest postacią niezwykle irytującą) oraz córce Doroty - Jagodzie, twardej pani bizneswoman, pracującej w korporacji (ku niezadowoleniu matki). W książce nic się nie dzieje, niby jest jakaś tajemnica w tle, która zaraz się wyjaśnia. Za to mnożą się międzypokoleniowe pretensje, dotyczące głównie stylu życia, braku chęci założenia rodziny przez Jagodę. Irena niejako jest łączniczką pomiędzy matką i córką, ona jedyna ma trochę rozumu; by pogodzić skłóconą rodzinę, ucieka się nawet do pewnego fortelu (starszej pani nie brakuje wyobraźni). Jednakże nawet nakreślona postać Ireny nie ratuje całej książki. Wielkie rozczarowanie!

Informacje dodatkowe o Irena:

Wydawnictwo: W.A.B.