Okładka książki - Ja Ciebie też

Ja Ciebie też

Ja ciebie też". Michalina Kowolik.

Ta historia ma dla mnie jakby dwie strony. Jedna - jest wręcz słodka, lekka i przyjemna, ta druga natomiast - smutna i gorzka.
I choć fabuła " Ja ciebie też" nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowana i zaskakująca, to jednak muszę przyznać, że czytało mi się tę książkę całkiem przyjemnie i szybko. Dla mnie to taka lżejsza opowieść na jeden wieczór przy herbatce. W "Ja ciebie też" poznajemy perypetie młodej kobiety - Oliwii, której życie niestety nie oszczędzało i dało porządnego kopa w tyłek. Oliwię porzuca przed ołtarzem jej niedoszły mąż, który na dodatek dopuścił się okropnej zdrady, matka i siostra obwiniają ją o śmierć ojca. Główna bohaterka zmaga się z lukami pamięci i nie dokońca kojarzy co wydarzyło się, podczas wypadku który zdarzył się jakiś czas temu. Targa nią ogromne poczucie winy z którym nie potrafi sobie poradzić. Dodatkowo kobieta próbuje wyjaśnić tajemniczą przyczynę sporu pomiędzy swoją matką a ciotką. Czy uda jej się wyjść na prostą i być jeszcze szczęśliwą? Jaki rodzinny sekret odkryje Oliwia? Czy prawda wyjdzie na jaw?
Choć główną bohaterkę spotyka pasmo nieszczęść, próbuje zacząć wszystko od nowa. Wspiera ją w tym jej ciocia oraz najlepsza przyjaciółka i kuzynka Ula. Oliwia wyjeżdża do Kołobrzegu gdzie przypdkowo poznaje pewnego przystojniaka. Co wyniknie z tej znajomości? Czy kobieta odnajdzie równowagę? Tego wam już nie zdradzę. Zachęcam abyście sami przeczytali.
Michalina Kowolik w swojej powieści pokazała jak bardzo rodzinne relacje potrafią być krzywdzące. W swojej książce poruszyła trudne tematy: straty, zdrady, strachu, odrzucenia, zazdrości i traumatycznych przeżyć, które potrafią zatruć człowiekowi prawie całe życie. Autorka pokazuje jak skomplikowane i pokręcone potrafi być czasami życie. Piszę też jednak o miłości, nadziei oraz wybaczeniu. Jest tu trochę sekretów, jest wątek romantyczny i obyczajowy, jest lekkie pióro autorki, co sprawia, że tą historię "połyka się" w ekspresowym tempie. Jedynym minusem tej powieści według mnie są momentami słabo dopracowane dialogi. Podoba mi się natomiast szczyptą poczucia humoru oraz przesłanie tej książki, które jest bardzo budujące i niesie duże pokłady nadzieii: Czasem warto zawalczyć o siebie i swoje szczęście, a być może złe fatum odejdzie w zapomnienie.
Sięgając po tę lekturę zapewne spędzicie przyjemnie czas. Taka obyczajówka to zawsze dobry wybór i odskocznia od cięższych gatunków.
Jeżeli lubicie ksiáżki obyczajowe to tą z pewnością będziecie zachwyceni.
Moja ocena 6/10

Dodał/a opinię: olesia_w_krainie

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Ja Ciebie też

Kup książkę Ja Ciebie też

Miłość, pierogi i inne nieszczęścia
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Miłość, pierogi i inne nieszczęścia

Dwa złamane serca. Lodówka pełna pierogów. I jedna książka do napisania. Łucja Bystrzycka ma trzydzieści lat. Jest pisarką, która zostaje bez pracy...

Dwa kilogramy szczęścia
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Dwa kilogramy szczęścia

Poruszająca historia o miłości i stracie, która wszystko zmienia. Życie Zoji nie jest usłane różami. Po śmierci ojca jej rodzina zaczyna się rozpadać...

Opad
Opad