Okładka książki - Jak kochać mimo wszystko. Życie z osobą z zaburzeniami

Jak kochać mimo wszystko. Życie z osobą z zaburzeniami

,,,Nie próbuj "naprawiać" sytuacji ani bliskiej osoby."

Chciałabym Was dziś zachęcić do przeczytania ciekawej publikacji, dotyczącej osób z zaburzeniami psychicznymi, oraz ich opiekunów. Świetny, interesujący poradnik, napisany na podstawie własnych doświadczeń autorów, gdzie małżeństwo zmagało się przez wiele lat z trudną sytuacją, lecz udało im się wspólnie zawalczyć o relacje, zdrowienie i przyszłość. Teraz dzielą się swoją wiedzą i ważnymi aspektami, by wesprzeć inne osoby i zmobilizować do działania.

Postęp opieki zdrowotnej w dużej mierze doprowadza do zadowalających wyników w leczeniu pacjentów. Specjalista ocenia stan zdrowia, stawia diagnozę, przybliża rokowania i wreszcie wybiera najbardziej optymalną metodę leczenia. Zaburzenia należące do grupy SMI to między innymi deresja, choroba dwubiegunowa, schizofrenia. Osoby dotknięte chorobami psychicznymi mają różne objawy, początkowo trudno je zdefiniować, lecz z czasem można rozpoznać specyficzne sygnały. Zachowania mogą objawiać się wycofaniem, lękiem, izolowaniem się od innych, urojeniami, agresją i wieloma innymi. Bardzo ważne, by zachować czujność. Czasem potrzebna jest specjalistyczna pomoc, więc warto zanotować sobie potrzebne numery telefonów, które również znajdziemy w książce. Wsparcie bliskich, cierpliwość, empatia i szacunek są bardzo ważne podczas zdrowienia pacjenta. Taki proces jest długi i trudny jednak pomoc opiekuna znacznie ułatwia rozwiązywanie problemów. Pomimo ogromnego zaangażowania w proces zdrowienia może przyjść moment nawrotu choroby, wówczas niesamowicie ważna jest spokojna rozmowa, akceptacja i zwrócenie uwagi na potrzeby pacjenta.

Ogromnie ważne jest, aby opiekun osoby chorej psychicznie również zadbał o siebie i swoje samopoczucie, wówczas na pewno lepiej pomoże podopiecznemu.

Autorzy książki w przystępny, czytelny sposób przedstawili propozycję planu, który wprowadzony do codzienności pomoże sprostać trudnym zadaniom. Publikacja zdecydowanie warta przeczytania, jest ciekawa, pozwala poznać zagadnienia dotyczące trudnych tematów i wprowadzić w życie wskazówki przedstawione przez osoby, które same doświadczyły takich problemów. Lektura dla osób, które borykają się z tymi zaburzeniami, ale również dla wszystkich osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie.

Bardzo polecam

Informacje dodatkowe o Jak kochać mimo wszystko. Życie z osobą z zaburzeniami:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Poradniki
Tłumaczenie: Emilia Skowrońska
Dodał/a opinię: Ewa_czytajac

Zobacz opinie o książce Jak kochać mimo wszystko. Życie z osobą z zaburzeniami

Kup książkę Jak kochać mimo wszystko. Życie z osobą z zaburzeniami