Jak nauczyć się akceptować to, czego nie można zmienić, jak każdego poranka otwierać się na radość i dzień po dniu zwiększać swoje poczucie szczęścia, mimo wyzwań rzucanych przez życie w postaci najbardziej bolesnych momentów. Porusza zasadniczą kwestię, której wszyscy się obawiamy, ale z której istnienia nie zdajemy sobie sprawy, dopóki nie stanie się coś złego: Co zrobimy, gdy wyczerpią się nam wszelkie możliwości.
Autorka koncentruje się na nauczeniu świadomej akceptacji rzeczy, które mogą pozostawać poza naszą kontrolą, przy jednoczesnym prowadzeniu sensownego trybu życia w oparciu o nasze najgłębsze wartości.
Doskonale znam z autopsji, że często przejmuję się i przeżywam coś - na co nie mam wpływu.
Znaczna część społeczeństwa została wychowana w myśl - że powinniśmy mieć kontrolę nad wszystkim. Owszem - w wielu przypadkach możemy wpłynąć na to co zjemy, w co się ubierzemy, co planujemy w danym dniu zrobić. Niestety życie niejednokrotnie nas zaskakuje i nie możemy wszystkiego skontrolować: sytuacji, emocji bądź zachowania. Często takie wydarzenia mogą powodować w przyszłości smutek, złość, zespół stresu pourazowego, depresję etc.
Autorka pomaga nam zaakceptować zaistniałą sytuację, a także pokazuje jak można sobie z tym poradzić, ewentualnie jak zapobiegać.
Poradnik podzielony jest na dwie części.
W pierwszej części dowiadujemy się czym tak właściwie jest - i nie jest - akceptacja i dlaczego jest tak istotna.
Druga część przeznaczona tej praktycznej stronie akceptacji. Zawiera wiele ważnych i prostych ćwiczeń, które okazują się być niezwykle pomocne.
Publikacja napisana w zrozumiały i przyjemny sposób. Czytało mi się bardzo szybko. Według mnie, został poruszony jeden z ważniejszych tematów, jednak często pomijany. Może być to związane z tym, że żyjemy na świecie, gdzie każdy odczuwa większą bądź mniejszą presję.
Jestem pewna, że jeszcze nie raz wrócę do lektury. A Wam - serdecznie polecam.
Zlosnica_czyta
Wydawnictwo: Muza