Jesteście pesymistami czy optymistami? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Ja z reguły jestem pesymistką i widzę wszystko w czarnych barwach.
Gdy dostałam propozycję tego poradnika miałam chwilę zawahania. Czy jednak ta książka jest dla mnie? Czy przez tą powieść może coś zmienić się w moim życiu.Jak było po przeczytaniu?
"Jak nauczyć się akceptować to, czego nie można zmienić " jest cieńszą lekturą, która podzielona jest na dwie części. W pierwszej znajdziemy część teoretyczną gdzie dowiadujemy się czym jest właściwie ta cała akceptacja-co,jak i dlaczego.
W drugiej natomiast mamy więcej praktycznych rozwiązań,jak osiągnąć łagodną akceptację, przyjąć pomoc, stawiać granice oraz m.in odnalezienie swojego głosu.
Podeszłam do tej pozycjii z czystą głową, nie nastawiałam się na nic. Nie wiedziałam co mogę oczekiwać a przede wszystkim co dostanę czytając tę książkę.
Pierwsza część ta bardziej praktyczna niestety mocno mi się nużyła. Mimo,że przeczytałam ją szybko i ciekawiło mnie samo zagadnienie akceptacji druga część zdecydowanie podobała mi się bardziej.
W powieści mamy przykłady z osobistego życia autorki oraz przykłady akceptacji na podstawie doświadczenia swoich pacjentów.
Dodatkowym atutem są zadania ( ćwiczenia) na poszczególnych końcach rozdziałów,które pomagają nam utrwalić wiedzę zawartą w danej części.
Czy żałuję że sięgnęłam po tą pozycję? Zdecydowanie nie. Dowiedziałam się wielu nowych rzeczy, o których prawdopodobnie nie dowiedziałabym się z innego źródła. Jednak polecam wam zaangażować się w czytanie tej książki by nie pominąć żadnych informacji, które pomogą nam poradzić sobie w codziennym życiu.
Myślę,że każdy powinien przeczytać tą książkę. By nie oskarżać się za każdą niesprawiedliwość która spotyka nas z życiu.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-01