Wspierająca lektura, która pomoże przygotować się do pierwszego dnia w szkole.
To już moje drugie spotkanie z serią "Wielkie problemy małych ludzi" i muszę przyznać, że jestem nią oczarowana. To bardzo wspierające książki, które "dają siłę" i pokazują jak stawić czoła przeciwnościom.
Tym razem poznajemy małego Jasia, który właśnie zakończył swoją przedszkolną edukację i zaczyna nowy, bardzo ekscytujący, ale zarazem nieco przerażający etap w swoim życiu: etap pierwszoklasisty.
Chłopcu towarzyszy niekiedy niepokój, na szczęście jego rodzina wie jak temu zaradzić i jak pomóc maluchowi. Nie zabraknie też radości, bo przecież pójście do szkoły oznacza tyle nowych rzeczy. W pokoju chłopca pojawi się biurko, trzeba uzupełnić całą wyprawkę, tata przygotuje nawet specjalną tytę (to zwyczaj, którego w ogóle nie znam, ale dla mamy chłopca to także była nowość 🙂).
Nie obędzie się bez chwil zwątpienia, przykładowo wtedy, gdy okazuje się, że najlepszy kolega z przedszkola trafia do innej klasy. Ostatecznie jednak nasz Jaś to dzielny pierwszoklasista, który z chęcią poznaje szkolne życie.
Chociaż my swoją szkolną przygodę zaczniemy dopiero za kilka lat to myślę, że to niezwykle przydatna lektura, ktora pomoże w podbudowaniu pewności siebie i rozeznaniu się w zmianach jakie będą czekać na pierwszoklasistów.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-04-15
Sylwiaa915
Zapraszamy do Pampilii! – O, dzień dobry! – odpowiedziała nieznajoma. – Jestem Gloria, a wy? – Jestem Alimemek, a to Gideon. Możemy...
Mała dziewczynka, która wyrusza na wielką misję. Mroczny las, w którym ktoś czeka na ratunek. Płomień Żywego Ognia, który może rozświetlić...