Książka "Jak zapewnić lepszą przyszłość swojemu dziecko" ma na celu nieść pomoc rodzicom, którzy odczuwają niepokój o swoje pociechy. Autorka tłumaczy nam co zrobić, żeby nasze dziecko wyrosło na zdrowe, szczęśliwe i odnoszące sukcesy w życiu. Książka napisana jest w przystępnym języku, sądzę, że każdy się w niej odnajdzie i znajdzie odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące rodzicielstwa. Książka podzielona jest tak naprawdę na trzy kluczowe części: troskę o serce, kształtowanie umysłu oraz wpajanie silnej woli. Autorka pokazuje jak uczyć dziecko pewności siebie, empatii, samokontroli, prawości, ciekawości, wytrwałości oraz optymizmu, w bardzo ciekawy sposób przedstawia właśnie te zagadnienia w swojej książce. W każdym z rozdziałów znajdziemy poparte badaniami strategie i umiejętności, które możemy wcielać w życie maluchów oraz starszych dzieci. Bardzo podobały mi się zawarte w tej książkę prawdziwe przykłady dzieci, które zmuszone były mierzyć się z różnymi trudnymi i traumatycznymi przeszkodami na swojej drodze, np. przemoc czy rasizm, każde z tych dzieci poradziło sobie właśnie dzięki rodzicom, który nauczyli je budować mocne strony ich charakterów, pomagają one zupenie inaczej spojrzeć na ważne kwestie w wychowaniu dziecka i zapewnieniu mu lepszego życia. Postaram się wiele cennych rad zawartych w tym poradniku wcielić w życie. Moja ocena to 8/10.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-05-11