Okładka książki - Jaskinia Milczących

Jaskinia Milczących

Morze czy góry ? Co wolicie?

Jeśli górskie klimaty są Wam szczególnie bliskie, koniecznie musicie przeczytać tę książkę. A jeśli wolicie morze, to mimo wszystko jestem zdania, że po poznaniu Zuzy i Doriana, Tatry będą Wam się kojarzyć z czymś intrygującym.

Nasze polskie góry mają swoje walory zdecydowanie doceniane przez turystów. Ale osoby, które tam mieszkają, a z pewnością Zuza, mają już przesyt tych atrakcji i swego rodzaju uczulenie na tłumy pasjonatów gór z całego kraju i nie tylko. Gdy kolejny turysta znika na szlaku bez śladu, policjantka jest zarazem sfrustrowana nieostrożnością takich osób ale też zaniepokojona. I gdy zgłasza się do niej dziennikarz ze stolicy - Dorian Gil - sugerując, że te zaginięcia to niekoniecznie zbieg okoliczności, wspólnie rozpoczynają dyskretne śledztwo.

“Jak mocno wierzysz legendom?”

Legendę o śpiących rycerzach pod Giewontem, czekających aż nasz kraj będzie potrzebował ich ratunku, pewnie choć troszeczkę zna każdy. Jednak tak jak sami bohaterowie zauważyli, owi rycerze chyba mocno przysnęli i przegapili niejedną okazję do wybawienia nas z opresji. I wygląda na to, że nie dość, że nie pomagają, to ich historia jest takim zapalnikiem do poszukiwań. Czy zaginieni turyści szukali właśnie jaskini, w której podobno spoczywają te śpiochy? Jaki jest powód tych zniknięć ? Czy para tych bohaterów go odkryje?

Książka Emilii Szelest w pewien sposób stawia skuteczność naszej policji pod znakiem zapytania. Nawet sama Zuza, choć też nosi mundur, widzi niedbałość i powierzchowność stróżów prawa. Nie dostrzegali oni tego co szybko zrozumiała policjantka niższego szczebla. To właśnie ona wraz z upartym dziennikarzem, zgłębia legendę rycerzy spod Giewontu zarazem odkrywając kolejne sekrety gór i ich mieszkańców.

Książka ma bardzo fajny górski klimat ale zarazem czuć od niej ten mrok, niepewność i w moim przypadku wzbudzała dość solidny niepokój. Bałam się chwilami nadciągających wydarzeń wręcz jakbym czytała horror. Nie miałam pojęcia czy tytułowa jaskinia rzeczywiście istnieje, czy uda się bohaterom ją odnaleźć, ale chyba najbardziej przerażało to co może ona skrywać w rzeczywistości. Z pewnością ja na jej poszukiwania bym nie wyruszyła.

Emilia Szelest stworzyła tu wyrazistych i dążących do odkrycia prawdy bohaterów, którzy wiele zaryzykowali by do niej dotrzeć. A historia jaką nam przedstawiła bazując na legendzie, wciąga i porusza na wiele sposobów. Cieszę się, że sugerując się w sumie nie opisem, a nazwiskiem, postanowiłam po nią sięgnąć. Już od dłuższego czasu chciałam poznać twórczość autorki i obecnie jestem pod wrażeniem. Serdecznie polecam tę książkę i dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Jaskinia Milczących:

Kup książkę Jaskinia Milczących

Przeznaczeni
Emilia Szelest0
Okładka ksiązki - Przeznaczeni

Czy przeszłość może mieć znaczenie? Adriana Wenberger wraca do Great Falls po śmiertelnym wypadku rodziców. Od tego momentu zaczynają ją dręczyć koszmary...

Chata Wyklętych
Emilia Szelest0
Okładka ksiązki - Chata Wyklętych

Góry mają dobrą pamięć i nie zapominają krwi... Zaczęło się od zwykłej wyprawy. Mieli wrócić tego samego dnia. W górach jednak nic nie jest pewne --...