Okładka książki - Johnny poszedł na wojnę patronujemy

Johnny poszedł na wojnę

„Johnny poszedł na wojnę” to niezwykle wstrząsająca antywojenna historia, która pozostaje w pamięci na długo. Główny bohater John Bonham jako ochotnik zaciąga się do wojska podczas I Wojny Światowej. W wyniku doznanych obrażeń zostaje ciężko okaleczony – traci ręce, nogi, słuch i twarz. Jedyne co mu pozostało to odczuwanie dotyku. Właściwie cała akcja książki rozgrywa się w myślach Johnnego. Pomimo znacznego okaleczenia jest jednak w pełni świadomy czego z początku nie dostrzegają lekarze. Niestety pomimo nawiązania kontaktu nie chcą mu pomóc umrzeć, a zostawiają go w świecie własnego umysłu.

„Leżenie na plecach kiedy nie ma się nic do roboty ani dokąd pójść przypominało trochę przebywanie na wysokim wzgórzu z dala od hałasu i ludzi. (…) Miało się mnóstwo czasu na myślenie.”

Dzięki licznym retrospekcjom przeplatającym się z rzeczywistością poznajemy jego przeszłość, doświadczenia, miłości oraz motywy zaciągnięcia się do wojska. W raz z bohaterem doświadczamy bezsilności, tragizmu sytuacji oraz horroru który sobie stopniowo uświadamia.

"Nigdy wię­cej nie bę­dzie w sta­nie po­wie­dzieć cześć co sły­chać ko­cham cię. Nigdy wię­cej nie bę­dzie w sta­nie sły­szeć mu­zy­ki czy szep­tu wia­tru wśród drzew czy szme­ru wody. Nigdy wię­cej nie po­czu­je za­pa­chu ko­tle­ta sma­żą­ce­go się w kuch­ni matki (...). Nigdy wię­cej nie bę­dzie w sta­nie zo­ba­czyć twa­rzy ludzi któ­rych sam widok spra­wiał ra­dość (...). Nigdy wię­cej nie bę­dzie w sta­nie zo­ba­czyć sło­necz­ne­go świa­tła ani gwiazd (…). Nigdy wię­cej nie bę­dzie mógł stą­pać no­ga­mi po ziemi. Nigdy nie bę­dzie bie­gał pod­ska­ki­wał ani się nie prze­cią­gnie kiedy się zmę­czy. Nigdy się nie zmę­czy.”

Przemyślenia i wnioski do jakich dochodzi zmuszają do refleksji i zastanowienia. Uświadomienie sobie własnych ograniczeń, czy tego jak teraz będzie wyglądało jego życie przytłacza i napawa niewyobrażalnym wręcz smutkiem. Podczas lektury nie trudno zadać sobie pytanie o prawo do decydowania o własnym losie ale przede wszystkim o prawie do godnej śmierci. To historia z ogromnym antywojennym przekazem wobec której nie można przejść obojętnie.

Informacje dodatkowe o Johnny poszedł na wojnę:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2022-05-17
Tytuł oryginału: Johnny Got His Gun
Tłumaczenie: Ewa Ratajczyk
Dodał/a opinię: mamausza

Tagi: Literatura historyczna Pierwsza Wojna Światowa historia

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Johnny poszedł na wojnę

Kup książkę Johnny poszedł na wojnę