Recenzja książki: Przerwane linie serca

Recenzuje: Danuta Awolusi

Przerwane linie serca Magdaleny Artomskiej-Białobrzeskiej to romans z nutą sensacji. Tęsknota za dawną miłością, polityczne interesy, biznesowe kalkulacje, rodzinne napięcia – dużo się tu dzieje! Czytelnika już od pierwszych stron książki porywa historia ludzi, którzy spotykają się po latach i wciąż mają w sercu żal, gniew, pragnienie zemsty i coś, do czego nie chcą się przyznać.

recenzja Przerwane linie serca

Piotr Hajs jest biznesmenem i byłym senatorem. Dostaje propozycję udziału w przedsięwzięciu związanym z… eliksirem młodości. Sprawa od początku wydaje się być na bakier z moralnymi zasadami, ale Piotr postanawia wykorzystać okazję i zgadza się wziąć udział pod jednym warunkiem: w projekt musi zostać wciągnięta Agnieszka, jego dawna miłość. Sama Agnieszka pracuje w marketingu firmy kosmetycznej, żyje w średnio udanym małżeństwie z Tomaszem i wychowuje nastoletnią Weronikę. Z Piotrem łączy ją trudna przeszłość, córka i sprawy, których przez lata nie udało się zamknąć.

Piotr nie jest postacią jednoznaczną. Można rozumieć jego tęsknotę, można widzieć w nim mężczyznę, który żałuje straconego czasu, ale trudno nie dostrzegać tego, że wybiera rozwiązania najwygodniejsze dla siebie. Jest człowiekiem wpływowym, pewnym siebie, ale też mającym uczucia i wiele rozterek. Kiedy jego kariera się rozkręcała, rzucił się w szaleńczy wir pracy, by udowodnić innym swoją wartość. I, jak to często bywa, stracił przez to kogoś bliskiego. Oliwy do ognia dolał poważny konflikt z rodzicami ukochanej, której później nie udało się już odzyskać.

Agnieszka, zawodowo związana z firmą kosmetyczną, szczerze nienawidzi Piotra, ale jej małżeństwo z Tomaszem również się nie układa. Jest dziewczyną z dobrego domu, która musiała spełniać oczekiwania rodziców.

Przerwane linie serca to na pewno emocjonalny rollercoaster, bo ponowne spotkanie po latach Agnieszki i Piotra jest dla obojga wstrząsem. Ich relacja to mieszanka nienawiści, złości, pożądania i tęsknoty. A my z zapartym tchem obserwujemy, co z tego wyniknie. Między nimi narasta napięcie, a bohaterowie muszą nauczyć się wybaczać innym, ale przede wszystkim – sobie.

Choć stara miłość nie rdzewieje, to jednak wymaga wysiłku. Czy ta dwójka ma szansę? Warto się przekonać. Powieść Magdaleny Artomskiej-Białobrzeskiej opowiada o tym, czym jest druga szansa, o tym, jak wielką sztuką jest wybaczanie, ale też o tym, że życie bywa szalenie przewrotne i przypomina wieczną walkę serca z rozumem. Konfrontacja z przeszłością jest nieunikniona, więc po co marnować czas? Lepiej się z nią zmierzyć i zastanowić się nad tym, co tak naprawdę czujemy. I do kogo. Polecam, to kapitalna propozycja na lato.

Kup książkę Przerwane linie serca

Zobacz opinie o książce Przerwane linie serca
Książka
Przerwane linie serca
Magdalena Artomska-Białobrzeska ;
Ścigając płomienie
Magdalena Artomska-Białobrzeska0
Okładka ksiązki - Ścigając płomienie

Miłość potrafi rozpalić. I sprowadzić niebezpieczeństwo. Inga Rafałow, specjalistka od PR-u, od dekady tkwi w toksycznym związku, który stopniowo odbiera...

Mielizna przeszłości
Magdalena Artomska-Białobrzeska0
Okładka ksiązki - Mielizna przeszłości

Nie możesz liczyć na prawdziwe szczęście, jeśli nie masz odwagi, by rozliczyć się z przeszłością Dla Sebastiana, wyrachowanego biznesmena, liczy się tylko...