Okładka książki - Kamienica pełna marzeń

Kamienica pełna marzeń

"Kamienica pełna marzeń" to drugi tom serii "Dziewczynka z ciasteczkami".

Stare gdańskie kamienice, które kryją wiele tajemnic. Teraz pięknie otulone lecz kiedyś będące świadkami różnych zdarzeń.
Jest i ona. Zosia kilkuletnia dziewczynka, która uwielbia słuchać wojennych wspomnień z dzieciństwa babci - sąsiadki Krysi.

Teraz Zosia mieszka nie tylko z mamą, ale i przybranym ojcem oraz młodszą siostrzyczką.
Pewnego dnia do sąsiedniej kamienicy wprowadza się młoda kobieta z chłopcem w wieku Zosi. Zosia i Kuba bardzo szybko się zaprzyjaźniają i postanawiają sprzedawać świąteczne ciasteczka, a dochód przeznaczyć na schronisko dla zwierząt.
Tymczasem jeden z sąsiadów, samotny pan Eryk żyje wciąż czasem, kiedy żyła jego żona. Jak co roku robi papierowe łabędzie i wiesza je na okolicznej fontannie.
Przeszłość splata się z teraźniejszością, a wspomnienia przeplatane są nie tylko okresem wojennym, ale i powojennym.
O ile pierwsza część bardzo mi się podoba i mała, rezolutna Zosia skradła moje serce tak teraz coś nie zagrało. Zapewne Zosia się zmieniła, podrosła, ale stała się też drażniącą, mimo, że nadal to mała optymistka.
Nie jest to typowa książka świąteczna, ale zakwalifikowalabym ją do powieści zimowej. Nie znalazłam tu tego czegoś czego szukam w książkach świątecznych.
Jest to przyzwoicie i ciekawie napisana historia z zimą w tle.
Dla mnie poprzedni tom był zdecydowanie lepszy i wzbudził we mnie więcej emocji.

Informacje dodatkowe o Kamienica pełna marzeń:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-10-19
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kamienica pełna marzeń

Kup książkę Kamienica pełna marzeń

Dziewczynka z ciasteczkami
Ewa Formella0
Okładka ksiązki - Dziewczynka z ciasteczkami

WZRUSZAJĄCA POWIEŚĆ O SILE MIŁOŚCI Z WOJENNĄ HISTORIĄ W TLE. Stare gdańskie kamieniczki otulone pięknymi legendami i... ona. Kilkuletnia dziewczynka...

Płacz wilka
Ewa Formella0
Okładka ksiązki - Płacz wilka

"Hania, studentka ostatniego roku, otrzymuje pismo od notariusza, informujące, że jest współspadkobierczynią starego dworku na ziemi warmińsko-mazurskiej...